Framgången jäser i Stångehamn

Efter drygt ett halvår är Stångehamns Bryggeri represen­terat på de flesta restauranger och hotell i Oskarshamn.
Nu får även besökarna på Oskarshamns Dryckesfestival möjlighet att stifta närmare bekantskap med den lokala bryggarduon och deras nyheter.

Redo för ännu en leverans. Jonas Torneus och Leif Holmberg kan nöjt konstatera att de flesta restauranger och hotell i Oskarshamn har öl från Stångehamns Bryggeri på menyn.

– Det blev succé direkt från start – minst sagt! Det är en fantastisk känsla att gå på restaurang och se folk dricka vårt eget öl, konstaterar Jonas Torneus och Leif Holmberg nöjt.
Precis som namnet antyder huserar det lilla microbryggeriet i Stångehamn, närmare bestämt i Leif Holmbergs ombyggda garage. Med hjälp av en effektiv kylanläggning kan temperaturen hållas anständig efter dagens kok över öppen låga och rådande utetemperatur.
– Vi brukar ta minst en heldag i veckan då vi hinner göra ett par kok på sammanlagt cirka 80 liter för att klara av våra leveranser, berättar Jonas Torneus samtidigt som han vispar ner syre i vörten där malt och humle samsas med olika smaksättare.
Tillsammans har de båda kompisarna bryggt öl på hobbynivå under fyra, fem år. Ett intresse som tog sin början när Leif fick smaka hembrygd öl av en granne. Jonas hade dock svårt att ta till sig hans översvallande entusiasm. Inte minst med ungdomens hemmabrygder i åtanke.
– Det var ju inga smakupplevelser direkt, säger han leende. Men vi bestämde oss ändå för att testa och det blev faktiskt riktigt bra redan från första början.
Under årens lopp har bryggerikunskaperna förfinats och duon har även laborerat flitigt med smaker och ingredienser,
– Jag är inte speciellt förtjust i lager. Jag gillar stark öl med mycket smak och därför har vi fokuserat på att brygga IPA där det finns stora möjligheter att skapa egna smakkombinationer, förklarar Leif och tilllägger att lokalt handplockade frukter och bär är viktiga beståndsdelar i bryggeriets framgångar.
Det var inför Kalmar Ölfestival i februari i år som Jonas och Leif bestämde sig för att ta sitt hobbyprojekt ett steg längre. Även vänner och bekanta som hade smakat deras öl tyckte det var dags att fler skulle få den möjligheten.
– För att delta på mässor och även kunna sälja sitt öl vidare måste man ha ett registrerat bryggeri. Det kräver en mängd tillstånd och brukar i regel ta lång tid. Vi fick allt klart på 12 dagar – det måste vara någon form av rekord, konstaterar Jonas nöjt.
Ett tiotal ölsorter var redan framprovade och klara. Det var i stort sett bara att fixa etiketter och övrig rekvisita innan avfärd till Kalmarmässan. Och gensvaret från besökarna lät sig inte vänta.
– Vi visste ju att vårt öl var bra. Men att vi skulle få så positiv respons var överraskande!
Sedan inledningen i februari har hjulen snurrat fort för Stångehamns Bryggeri. Utan någon större marknadsföring har såväl restauranger som hotell – huvudsakligen lokala, men även från andra håll – hört av sig för att kunna sälja bryggeriets produkter.
– Vårt öl finns numera på de flesta restauranger och hotell i Oskarshamn. Jag tror att de tycker det är kul att kunna erbjuda ett lokalt alternativ till sina gäster, säger Jonas.
I takt med att efterfrågan har ökat har även arbetet med att hitta de optimala smakerna fortsatt. Stångehamns IPA är originalet som sedan har utökats med bland Grannens Öl med smak av blåbär samt Hillbilly Boy som är en strong ale som har torrhumlats med färska rabarber.
– Vår största succé är nog ändå Citron IPA. Vi har precis tagit fram en mindre alkoholstark variant på 5 procent jämfört med den ursprungliga på 8 procent, berättar Leif.
Att få visa upp sina produkter och sin verksamhet på hemmaplan i samband med Oskarshamns Dryckesfestival den 22 september är något som de ser fram emot mycket.
– Vi har ju varit där som gäster vid de två tidigare tillfällena. Det ska bli lite speciellt att ha en egen monter där oskarshamnarna kan testa våra olika öl, säger Jonas och Leif, som förutom sitt ordinarie sortiment även har en del nyheter på gång.
– Huvudet är fullt med galna idéer. Det gäller bara att omsätta dem till verklighet. Det är då det brukar bli bra!
Egentligen är de två bryggmästarna inte så överraskade över framgången. De hade en plan och den har de lyckats uppnå. Nästa fas är att kunna erbjuda restaurangerna ett eget och specifikt öl med egna etiketter. Att finnas på systembolaget är lockande – men kräver också en ökad produktion. Något som är svårt då både Leif och Jonas har andra jobb.
– Vi hoppas på gårdsförsäljning. Det skulle vara fantastiskt att få sälja vårt öl från bryggeriet här i Stångehamn där det har sitt ursprung. I sin rätta miljö, säger de innan det är dags att tömma över den färdigjästa brygden till nya fat där den ska kallkraschas och vila för att sedan kolsyresättas och tappas på flaska.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

BRYGGARDUON OM NÅGRA AV SINA ÖL:
Stångehamns IPA
– Originalet. Den första smak- rika ölen som vi laborerade fram och som satte nivån för den fortsatta produktionen.

Grannens Öl
– En IPA som har smaksatts med lokalt plockade blåbär. En hyllning till den ölbryggande grannen som fick oss att starta eget bryggeri.

Hillbilly Boy
– En Strong Ale där vi har använt rabarber som smaksättare. De sura rabarberna bidrar till att minska ölets beska.

Citron IPA
– Med sin friska smak har den blivit vår storsäljare. Vi har nyligen tagit fram en alkohol- svagare variant på fem procent som vi har stora förhoppningar kring.

Bad Santa (Summer Edition)
– Smaksatt med olika julkryddor som kanel, pomerans och ingefära. Ett alternativ till glögg snarare än dryck till maten.

Boar Hunter
– Vårt vildsvinsöl, en så kallad Barley Wine med en styrka på 9,5 procent. Ett öl med extra allt och en väldigt speciell smak.

VAD ÄR IPA?
IPA, india pale ale, är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom, malten ger fyllighet och högre alkoholhalt (från 5 procent och uppåt). Modern IPA i amerikansk stil har en stor, blommig humlekaraktär med inslag som grapefrukt, aprikos och tallbarr. Det traditionella engelska IPA-ölet har en jordig, kryddig karaktär på humlen och en mer rostad maltsmak.
Källa: Systembolaget

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.