Framtidens bank ger ekonomisk livskvalitet

I en tid av allt mer digitala lösningar satsar Häradssparbanken på det personliga mötet.
– Vi vill göra något som ingen annan bank har gjort. Vi skapar framtidens bank, säger privatmarknadschef Robert Schöttke om det unika och inbjudande kontoret som just nu håller på att ta form.

Häradssparbankens nya inredning präglas av de fyra grundläggande elementen luft, vatten, jord och eld. Detta får ytterligare tyngd genom det femte elementet – ekonomisk livskvalitet.

Fler och fler banker stänger sina kontor och hänvisar kunderna till enbart internettjänster. Härads­sparbanken går mot strömmen och gör tvärtom.
Med ekonomisk livskvalitet som led­ord satsar banken i stället på att öppna upp sitt kontor i Mönsterås ytterligare och välkomna kunderna.
– Kunderna väljer oss för vår personlighet och vi vill stärka det vi är duktiga på. Med den pågående ombyggnationen ska vi öka tillgängligheten och skapa en trygg och inbjudande miljö där människor möts. Det är framtidens bank där vi tillgodoser kraven på såväl till­gänglighet som digitalisering, betonar Robert Schöttke.
Direkt innanför dörren till det ombyggda bankkontoret kommer kunderna att mötas av en vägg med porlande vatten. Längre in i lokalen finns en lounge med öppen eldstad. Vissa av väggarna är klädda med ljud­absorberande mossa.
Hela ytan får en organisk form med olika typer av mötesplat­ser, utställningsrum, kafeteria och barnhörna. Långt ifrån den traditionella banklokalen.Den konceptbaserade inredningen och miljön är framtagen för att lyfta de värden som banken står för.
– Vi har varit runt på flera olika bankkontor över hela Sverige för att hitta inspiration. Det var ingen bank som hade vågat ta steget fullt ut. I Trekanten hittade vi inredningsföreta­get Nordiq Interior Solutions AB som snabbt förstod och satte sig in i våra visioner, förklarar vd Stefan Ohlson.
Konceptet bygger på de fyra grundläg­gande elementen luft, vatten, jord och eld samt ett ytterligare femte element – ekonomisk livskvalitet.
– De fyra elementen speglar både våra kärnvärden och orten Mönsterås. Tillsammans med det femte element bidrar det till ett unikt bankkontor, säger Stefan Ohlson.
Sedan hösten 2016 har idéer bollats fram och tillbaka. Hela personal­styrkan har varit involverad under resans gång för att hitta de mest optimala lösningarna.
Det har bland annat resulterat i en separat avdelning för kontant­ hantering med dagliga öppettider.
Bankchefen Stefan Ohlson poäng­ terar att detta är ännu ett led i att främja det personliga mötet.
– Vår satsning är unik i sitt slag och kommer att sätta Häradssparbanken på kartan ytterligare, framhåller han.
Ombyggnationen inleds i oktober och beräknas vara klar i januari 2019.

Ett vinnande koncept

Med nomineringen till Svenska Designpriset i ryggen är Nordiq Interior Solutions AB övertygade om att Häradssparbankens satsning är ett steg i rätt riktning.

– Fast i början av uppdraget var vi faktiskt lite rädda eftersom banken redan hade så extremt hög kund­nöjdhet, säger konceptutvecklare John Eriksson.
Tillsammans med inrednings­arkitekt Johan Vilestål har han tagit fram den konceptbaserade inredningen för Häradssparbankens kontor i Mönsterås. Nordiq Interor Solutions AB i Trekanten är total­leverantörer av konceptinredningar och har tidigare jobbat framgångs­rikt med bland annat restauranger och hotell över hela Sverige.
– Vi lyssnade på Häradsspar­bankens idéer. Det är en sparbank som vill sticka ut och samtidigt värna om det personliga mötet. Det ledde snart fram till det femte elementet där vi kompletterar de fyra elementen med ekonomisk livskvalitet. Ett koncept som på olika sätt kommer att för­medlas i hela banklokalen, förklarar Johan Vilestål.
Nomineringen till Svenska Design­ priset, där vinnaren tillkännages 25 oktober, är ett tydligt kvitto på koncep­tets genomslag och att det kommer bidra till att lyfta såväl Häradsspar­banken som hela Mönsterås.
– Det känns fantastisk bra med nomineringen och en spännande utma­ning att få medverka till detta, konsta­terar John Eriksson och Johan Vilestål.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist