Ingen brådska för nya äventyr

Hon åkte iväg som reseledare under sammanlagt ett år med allt vad det innebär av olika prövningar – och fann lugnet.
– Jag vill åka iväg igen. Men det är ingen brådska. Det blir när det blir, konstaterar 20-åriga Linn Söderman.

Året som reseledare med inriktning mot barn och ungdomar innebar mycket jippo och upptåg för Linn Söderman. Hon fick även en massa nya kompisar bland kollegorna från hela Skandinavien.

Sedan hon landade på svensk mark i april, efter samman­ lagt ett år som reseledare för Sunving på Kreta och Gran Canaria, har Linn Söderman jobbat som butikssäljare på Intersport. Något hon började med under skolledigheter redan som 16­åring.
– Jag stortrivs på jobbet. Men efter gymnasiet började suget efter att göra något annat och nytt att komma så smått, berättar hon.
Att det skulle bli jobb som rese­ledare var inte någon självklarhet. Det lutade först åt att åka iväg som au pair. En annons från resebolaget Ving fick henne att ändra planerna.
– De sökte barn-­ och ungdomsrese­ledare som tog hand om och aktiverade de yngre resenärerna. Jag skickade in mitt CV och blev antagen till intervju i Stockholm i december 2016.
Linn beskriver intervjuprocessen som en Idolaudition där hon till slut lyck­ades knipa en guldbiljett och en plats på Vings utbildning vid Lollo & Bernie School på Cypern. Fullmatad med en massa nya kunskaper och erfarenheter blev hon placerad på Sunwings familje­hotell vid Makrigialos Beach på Kreta i april förra året.
– Det var lite speciellt. Vi anlände mitt i natten och jag kände ingen sedan tidigare. Under drygt en vecka fick vi hjälpas åt att ställa iordning hotellet inför säsongsöppningen.
Förutom att lära känna alla nya arbetskamrater från hela Skandi­navien fick hon också ikläda sig rollen som teenhost med allt vad det innebar av att bland annat arrangera gympa­pass, spökvandringar och minidisco.
– Jag hade inga större före­ ställningar. Men det var verkligen jättekul från början.
Linn beskriver den lilla fiskebyn på Kreta som både vacker och familjär där ortsbefolkningen snabbt lärde känna de nya reseledarna. Och där hon själv växte med jobbet.
– Det var knappast någon semester. Gästerna har betalat för en upplevelse och för oss handlade det om att leve­rera service.
Efter ett tvåveckorsuppehåll hemma hos mamma och pappa hoppade Linn på nästa uppdrag hos Sunwing i oktober 2017. Denna gång på Gran Canaria.
– Även om det var ett helt nytt hotell och helt nya arbetskamrater kände jag mig betydligt tryggare. På Gran Canaria jobbade jag i grupp på ett miniland och fick lära mig att i högre grad samspela med andra, berättar hon.
Efter att Linn Söderman kom hem till Sverige och Oskarshamn i våras har hon funderat mycket på fram­tiden och eventuell fortsättning inom turism­- och resebranschen.
– Det kändes skönt när jag väl bestämt mig för att inte åka iväg i höst igen. Nu har jag ett jobb jag trivs med och känner inte att jag måste iväg igen just nu. Jag har hittat lugnet, säger hon och tillägger att det dock finns planer på att hitta på något till­sammans med en reseledarkompis hon träffade på Kreta.

LINN SÖDERMAN
Ålder: 21 år
Familj: Mamma Annika, pappa Robert, storebror Victor samt hundarna Kompis och Chippen
Bor: Lägenhet i centrala Oskarshamn
Yrke: Säljare på Intersport
Intressen: Umgås med vänner och resa

LINNS ERFARENHETER FRÅN ÅRET SOM RESELEDARE:
– Har hittat lugnet och blivit mer harmonisk
– Vill åka iväg och jobba som reseledare igen
– Har blivit bättre på att samspela med andra
– Lärt sig merparten av de skandinaviska språken
– Kan numera säga ifrån om något inte passar

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.