150-åring skildras på nytt sätt
När deltagarna i Musikskolans filmgrupp ska hylla Döderhultarn ställer de allt på ända.
– Vi tar nya grepp för att attrahera ungdomarna, säger lärare Krister Wallman.
Utgångspunkt för elevernas arbete är frilagda filmer av de sex träskulpturerna i Döderhultarns konstverk Auktion med ”RoparOlle” i centrum samt ett antal kända bakgrundsmiljöer från olika platser i Oskarshamn.
– Med detta underlag och förinspelade repliker av skådespelarna i Oskarshamnsrevyn är det fritt fram för deltagarna att skapa sina egna dokumentärfilmer. Vi har tittat på vanliga dokumentärer och tanken är att dessa filmer ska vara helt tvärtom och bryta mot alla regler och konventioner. Det ska var dokumentärfilm av ungdomar – för ungdomar, förklarar Krister Wallman.
Lucy Amerioun, som går sin andra termin i filmgruppen och redan hunnit skaffa sig en del erfarenhet, tycker att det är en jättekul idé.
– Det är ett lite annorlunda sätt att göra film. Jag tänker att det ska vara ungefär som en spännande sketch, säger Lucy som även har en egen YouTubekanal med sina tidigare filmer.
Filmprojektet kring träskulpturerna görs med tanke på det stundande firandet av Döderhultarns 150-årsdag. Krister Wallmans förhoppning är att de olika filmerna från deltagarna i gruppen ska visas i samband med själva firandet. Det planeras även för ytterligare visningar på Döderhultarmuseet eller Sagabiografen för familj och vän ner under december.
– Varje film kommer att vara runt två minuter lång. I mitten av varje film blir det även en liten sekvens om Döderhultarns framgång med RoseMarie Edinius som berättarröst.
För Kurdo Betkari och Diar Osman är det första terminen i filmgruppen. De har tidigare gjort enklare filmer hemma med mobilkamera. Men detta är något helt annat.
– Det är jättekul att få göra film på riktigt. Det är absolut något vi skulle vilja jobba med i framtiden, säger de.
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!