Firardags för vinylplattan

För Patrik Olsson är det Vinylskivans Dag varje dag. Den 29 november kommer han dock att fira lite extra.
– Då kommer jag definitivt att låta några av favoritskivorna snurra på spelaren. Och kanske även äta en bit tårta, säger den skiv- och musikintresserade fotohandlaren.

Ett par backar med begagnade vinylskivor har varit en del av utbudet hos Görans Foto under lång tid. Sedan några år tillbaka har antalet backar blivit allt fler och även kompletterats med ett väl utvalt sortiment av nya skivor.

Två skivfantaster som laddar inför Vinylskivans Dag den 29 november. Janne Vingsäter är en återkommande kund som ofta botaniserar i skivbackarna hos Görans Foto där innehavaren Patrik Olsson gärna delar med sig av sina kunskaper.

– Från att bara ha lockat de riktiga entusiasterna har allt fler blivit intres­serade av musik på vinyl. Det märker jag inte minst på den ökade efter­frågan här i butiken. Vid sidan av de trogna återkommande kunderna har även ungdomarna börjat köpa vinyl­ skivor, förklarar Patrik som förutom sitt kommersiella intresse även är stor vinylfantast på fritiden.
– Numera kan det vara en bra investering att köpa de rätta vinyl­skivorna. Men det gäller att ha bra koll på rätt utgåvor, vissa pressningar, skivornas skick och liknande. Mitt eget samlande handlar nog mest om att ha de skivor jag verkligen gillar och lyssnar på, säger han.
Janne Vingsäter hör till de allra trognaste kunderna som besöker Görans Foto ett par gånger i veckan för att bläddra igenom skivbackarna i jakt på nya och udda fynd.
– Jag är en inbiten hårdrockare som gillar allt från klassisk 70­talshårdrock till modern speedmetal. Just nu är jag på jakt efter skivor med det kanaden­siska bandet Skull Fist.
En annan raritet han gärna skulle lägga till samlingen är det svenska thrash metalbandet Bathorys debutskiva från 1984. Men det ska vara ett av de 800 exemplar vars konvolut blev feltryckt med geten på omslaget i gult istället för guld.
– Då skulle jag ge upp ett riktigt glädjetjut. Senast jag kollade på Ebay begärde de närmare 15 000 kronor för just den skivan.
Det händer då och då att Patrik hittar några riktiga guldkorn i samband med att han köper in partier med begagnade skivor. Han plockar bland annat fram Pink Floyds ”Ummagumma” från 1969 och The Stooges ”Fun House” från 1970 ur sina backar.
– Det är skivor som kan kosta en bra slant om de är i bra skick. Hård­ rock, punk och progressiv musik från 70­talet är alltid populärt och efter­ frågat. Däremot är dansband, klassiskt och andlig musik inte lika lätt att sälja, säger han och tar Pelle Karlssons så kallade ”Gröna” som exempel.
– Den ”Gröna” finns nog på varenda skivbörs- och secondhandaffär och har till och med har fått en egen Facebook­-grupp. Men det är ingen som köper den, förklarar Patrik Olsson som dock tycker att alla skivor bör uppmärk­sammas och firas på Vinylskivans Dag den 29 november.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Sex snabba med Patrik:
Hur länge har du varit vinylfantast?
– Sedan 1976 då jag köpte Kiss album ”Destroyer”.
Vad gör vinylskivan speciell?
– Formatet. Att kunna hålla i den och även läsa på omslaget. I det här fallet spelar faktiskt storleken roll…
Låter musiken bättre på vinyl?
– Generellt sett ja. Det är ett ärligare ljud. Med det beror givetvis också på vilken anläggning man spelar.
Hur viktigt är konvolutet?
– Jätteviktigt! Det är omslaget som många gånger säljer skivor. Det finns också en anledning till att bildskivor är så populära trots att ljudet inte alltid är lika rent.
Vilken är din enskilt viktigaste vinylskiva?
– The Stooges första från 1969. Den är helt underbar med musik som verkligen slår knockout. Dessutom är Iggy Pop min husgud.
Hur ska du fira Vinylskivans Dag den 29 november?
– Jag kommer spela några riktigt bra skivor. Fast det gör jag å andra sidan varje dag!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.