Julgransleverantör i fyra generationer

Som liten grabb följde Göte med sin pappa för att hugga julgranar. Sonen Ulf och barnbarnet Martin har följt hans fotspår. Under fyra generationer har familjen Ivarsson i Fallebo, utanför Bråbo, försett oskarshamnarna med hantverksmässigt och biologiskt odlade julgranar.

– Det är en långlivad och rolig hobby. Vi har stått på torget, och numera även handelsområdet, i Oskarshamn under advent i snart 70 år och sålt våra julgranar. Det är även en social grej där vi lärt känna våra återkommande kunder väldigt väl. Vi kan plocka fram precis den gran de vill ha innan de själva har hunnit titta igenom vårt utbud, säger Ulf och blickar ut över en av familjens småskaliga granodlingar i Bråboskogarna.
Att odla fram den perfekta julgranen på naturligt sätt är nästintill en vetenskap. Från början var det de granar som inte passade in i det övriga skogsbruket som avverkades i slutet av november och såldes i mindre partier till julgransuppköpare. Så småningom avsattes marker med lämplig jordmån för enbart julgransodling och numera är det en noggrann och regelbunden skötsel av plantor med framtida julgranspotential.
– Det handlar om allt från att röja gräs och sly runt plantorna till att klippa och beskära dem lätt för att få den rätta formen.

Att odla fram de perfekta julgranarna är nästintill en vetenskap. Något som Göte, Ulf och även Martin Ivarsson har lång erfarenhet av. Martin har dessutom skrivit en uppmärksammad högskoleavhandling kring julgransodling.

– De senaste decenniernas varmare klimat har fått granplantorna att växa allt fortare så nu måste vi ofta klippa toppen för att granarna inte ska bli för rangliga och otäta. Genom att ta toppen vid ett lämpligt skott i norrläge växer de i regel rakt då de dras mot söder, förklarar Göte och tillägger att det tar i regel åtta, nio år att odla fram en fin och bra julgran.
Barnbarnet Martin nickar instämmande. Under sin utbildning vid skogs- och träprogrammet på Linnéuniversitetet skrev han en avhandling om just julgransodling som rönt en hel del uppmärksamhet. Nu är det han som ska föra familjetraditionen vidare.
– Jag var nog bara fyra, fem år när jag högg min första julgran. Sedan dess har jag varit delaktig i både avverkningen och försäljningen av granarna. Och det vill jag gärna fortsätta med, framhåller han.
Familjen Ivarsson odlar och säljer huvudsakligen rödgran, så kallad Lundbergsgran, som både har det klassiska utseendet och lukten. I viss mån importerar de även kungsgran.
– Det är framför allt allergiker som föredrar kungsgran. Men vi märker att det är ett uppåtgående intresse för den klassiska granen som är lokalt odlad på ett hantverksmässigt och miljövänligt sätt. Inte minst bland yngre familjer, konstaterar Ulf.
Till första advent finns de tre generationerna på plats på såväl Stora torget som vid handelsområdet för att sälja sina granar. Inledningsvis lite större och grövre utegranar och så småningom innegranar.
– Själv tar jag inte in granen förrän så nära julafton som möjligt. Men sedan får den stå kvar så länge som möjligt för att vi ska kunna njuta av den. Sköter man sin gran rätt kan den stå riktigt länge, förklarar Ulf.
– Skulle någon kund råka ut för en barrande gran så har vi faktiskt möjlighet till reklamation i mellandagarna, tillägger han leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAMILJEN IVARSSON
OM JULGRANSKÖPARNA:

– De flesta vet ungefär vilken modell de vill ha. Till återkommande kunder kan vi ofta plocka fram den idealiska granen innan de själv hunnit välja.

– Det finns även de som går igenom vårt utbud dagligen i mer än en vecka innan de bestämmer sig.

– Händer ibland att vi får kapa grenarna på en perfekt formad gran för att kunden ska ha den på ett speciellt ställe i sin bostad.

– Är ofta frun i huset som tar det slutliga beslutet om vilken gran som ska inhandlas. Finns de män som för säkerhets skull köper hem två granar för att inget ska gå fel.

– Under årens lopp har minst en skilsmässa initierats efter diskussioner om granköp på torget.

TIPS FÖR EN LÅNGLIVAD JULGRAN

  • Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen om möjligt.
  • Gör alltid en ny snittyta innan den placeras i julgransfoten.
  • Se till att granen alltid har rikligt med vatten och inte torkar ut.
  • Bonustips (ej vetenskapligt bevisade): Tillsätt en skvätt whisky i vattnet – då trivs julgranen ännu bättre. Alternativt kan man lägga i en kopparslant i foten.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.