Erfaren röjare i väntans tider

Kjell Nilsson går i väntans tider. Med sin hjullastare står han redo för snösvängen. 
– Det får gärna bli en riktig vinter. Jag gillar att köra snö, säger han.

Under 20 år har Kjell hållit kommunens gator och torg fria från snö och is. Inledningsvis som inhyrd entreprenör och de senaste fyra åren som anställd på Tekniska kontoret.
– Jag har upplevt ett antal riktiga snövintrar under årens lopp. Det värsta är när det snöar konstant under lång tid. Då är det svårt att hinna köra undan all snö innan det är dags att ploga igen. Då kan det bli många och långa timmar i maskinen, konstaterar den erfarne snöröjaren som numera är stationerad i centrum med sin hjullastare.
Tillsammans med sina kollegor har Kjell jour hela vintern. Det innebär att vädrets makter styr över hans arbetstid. Vräker snön ner är det bara att stiga upp i ottan för att kommuninvånarna ska kunna ta sig fram på vägarna. Såväl vardag som helg.
– Ofta sitter jag i lastmaskinen redan klockan 03.00 på morgonen. Då hinner jag få undan den mesta snön i lugn och ro innan trafiken kommer igång. Det kan vara ganska trångt runt torgen och det finns trafikanter som inte tar så mycket hänsyn till oss som plogar, säger han.
Att jobba jul och nyår hör inte till ovanligheterna. Det är inte heller något som avskräcker Kjell även om det kan vara lite tråkigt att bryta upp från firandet.
– När man väl är igång är det faktiskt ganska kul att köra snö under jul och nyår. Många är extra tacksamma över vårt jobb och att de kan ta sig fram just dessa dagar.
– Det har till och med hänt att jag har fått en chokladkartong som uppskattning.
Trots hjullastarens storlek är snöröjning i mångt och mycket ett riktigt precisionsjobb som kräver en del erfarenhet.
– Även om det är bråttom måste man ha bra koll och veta vad man gör. Det är mycket som inte syns under snön, förklarar Kjell Nilsson som även har fått hjälpa till att dra loss insnöade bilar under sina arbetspass.
Han passar också på att framhålla sina kollegor på Tekniska kontoret.
– Det är ett härligt gäng som ställer upp för varandra. Man vet aldrig vad som väntar i snösvängen. Det viktigaste är att vi håller vägarna öppna och rena från snö och halka!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.