Magiskt tomteland hjälper utsatta barn

Årets tomtesamlare spelar i en liga för sig. Barbro Pettersson har med sina 1 580 tomtar dragit storpublik till lägenheten på Dammgatan 21B. Dessutom har hon lyckats samla in 25 000 kronor till  Världens barn.

– Det känns fantastiskt roligt att mitt tomteland kan göra nytta för dem som verkligen behöver hjälp, säger Barbro Pettersson.
Tidigare års tomtesamlare i Stadsmagasinet imponerade stort:
Kirsti Nylund i Klämna utanför Oskarshamn med runt 400 tomtar.
Anders Svensson på Fridhemsgatan i Oskarshamn med sina 549 tomtar.
Men det finns en som bräcker detta med råge. Barbro Pettersson på Dammgatan har bokstavligen hela lägenheten på 110 kvadratmeter full med tomtar. 1 580 stycken senast hon räknade.

Tomtarna sprider stor glädje i Barbro Petterssons liv. Gamla som nya, fula som vackra, stora som små. Alla har en plats hemma i hennes lägenhet.

– Många som kommer hit säger att det är som att gå in i en helt annan värld. En magisk värld. I juletid är lägenheten mitt alldeles egna tomteland, säger hon.
Trots det stora antalet tomtar har Barbro Pettersson stenkoll på var och en. Det finns faktiskt bara åtta dubbletter. Och även om hon själv tycker att det kanske räcker med 1 580 stycken, är det svårt att motstå ett nytt tomteköp om andan faller på.
– Köpte den här tomten på Kolbergakyrkans loppis för ett tag sedan. Den var ju så fin och jag hade ingen tomtemor, säger hon och visar stolt upp en stor tomte i keramik.
Barbro Pettersson har dessutom valt att ta tomtesamlandet till en ny nivå. Sedan fyra år tillbaka bjuder hon in till öppet hus i lägenheten för alla nyfikna.
– Jag bjuder på fika och besökarna får swisha en valfri peng. Allt går oavkortat till Världens Barn, säger hon.
Intresset har också varit väldigt stort. Så stort att Barbro Pettersson fått in smått otroliga 25 000 kronor. Pengar som går direkt till utsatta barn runt om i världen.
– Lite häftigt ändå. Var själv världsförälder innan jag började visa upp mina tomtar. När frågan kom om jag kunde ge ännu mer pengar till Världens barn, var jag tvungen att ta mig en funderare. Som sjukpensionär blir det inte så mycket pengar över, berättar hon.
Vid det laget hade hon runt 1 000 tomtar i lägenheten vid juletid.
– Varför inte ta det ett steg längre och bjuda hem allmänheten, tänkte jag.
Ta chansen du med – 12 december-10 januari öppnar Barbro Pettersson upp sitt hem på onsdagar och torsdagar klockan 14-17.30.
– Det går bra att komma övriga dagar också, bara slå en signal på 070-335 61 02 så jag är hemma. Välkommen!

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.