Fullt fokus på Tanzania

Jul och nyår har i år mindre betydelse för Annica Jonsson och Åsa Weberbauer från Oskarshamn. De lägger istället tid och pengar på sin resa till Tanzania där de ska jobba som volontärer på ett barnhem under fyra veckor.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har alltid haft funderingar på att åka till Afrika och hjälpa fattiga barn, säger Åsa och Annica nickar instämmande.
Den 3 januari lyfter planet mot Dar es Salaam och sedan väntar tio timmars bussfärd till den lilla byn Mantanana där barnhemmet United Hearts är beläget. Det drivs sedan 2014 i sin nuvarande form av Linnea Grandell Mtonyole och hennes man Justin.
– Linnea har tidigare bott i Mönsterås och det var via jobbarkompisar med fadderbarn i Tanzania som jag kom i kontakt med henne och barnhemmet, förklarar Åsa.
När hon kontaktade Annica tidigt i våras och berättade om sina volontärplaner och ville ha en resekompis fick hon först nej.
– Jag behövde lite betänketid. Men jag jobbar med barn dagligen och har också haft en dröm om att hjälpa utsatta barn. När även familjen tyckte att jag skulle åka var det inget att tveka på, säger hon.
På barnhemmet, som drivs helt ideellt, bor 16 barn i åldrarna 6-18 år. Varje dag kommer dessutom ett 50-tal barn från närbelägna byar för att få ett mål mat.
– Det är väldigt fattigt och byn saknar såväl elektricitet som rinnande vatten. Under hösten har vi inlett en insamling för att kunna köpa kläder och andra förnödenheter till barnen på plats, berättar Annica.
Hittills har de lyckats få ihop drygt 2 000 kronor och hoppas kunna samla in ytterligare bidrag innan det är dags för avfärd. Väl på plats kommer Åsa och Annica jobba med allt från barnpassning och matlagning till odling och lättare byggarbete.
– Framför allt handlar det om att bara finnas till hands och ge trygghet och kärlek, säger de två volontärerna som är mitt uppe i förberedelserna inför sitt stora äventyr.
– Det ska bli otroligt spännande. Det är inte så många i vår ålder som gör detta. Samtidigt känns det väldigt bra att kunna bidra med något till all fattigdom i världen, framhåller de.

Text & foto: Mikael Bergkvist

UNITED HEARTS
I maj 2014 grundades den ideella organisationen United Hearts. Organisationen är driven av eldsjälar och varenda insamlad krona går oavkortat till de olika projekt och verksamheter som United Hearts stödjer. På barnhemmet och gården bor och lever yngre barn som är i behov av extra stöd för fortsatt utveckling och omsorg. Fadderpengar går till mat, kläder, sjukvård och de speciella behov som vissa av barnen har. Bland annat har två av dem HIV/AIDS. Läs mer på www.unitedhearts.se.

Följ resan på Åsa Weberbauers facebooksida där det även finns information för de som vill bidra med en slant.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.