Little Yellow Fellow blev framgångsrecept

En egen ekologisk klädkollektion för de minsta. Med den härliga modefärgen gult och en söt räv som varumärke, har Lisa Björklunds hemsydda barnkläder blivit en hit hos småbarnsföräldrarna i Oskarshamn.

Det är inte alla som vågar ta steget till att förverkliga sina drömmar.

Dottern Gry är van att bära mamma Lisa Björklunds hemsydda kläder.

När Stadsmagasinet kommer på besök till den vita villan i Svalliden möts vi av en söt, liten tjej i en gul turban och vita hjortronleggins. Gry, två år gammal, är Lisa Björklunds yngsta dotter.
– Gry och min femåriga son Sixten är min största inspiration när jag syr, berättar hon.
Det var i våras Lisa Björklund bestämde sig för att göra slag i saken, att starta företaget och därmed också sitt alldeles egna klädmärke, Little Yellow Fellow (liten gul kompis på svenska).
– Lärde mig sy i samma veva och i slutet av sommaren tog jag emot mina första beställningar. Den enda marknadsföringen jag gjorde var egentligen bara att starta en hemsida och lägga ut bilder på Instagram. Det dröjde inte länge förrän jag blev kontaktad av den stockholmsbaserade återförsäljaren Jessica Lindblom på www.ekobarn.se som kort därefter lade ut mina kläder till försäljning på sin hemsida, säger hon.
Till vardags är Lisa Björklund mammaledig från sitt jobb som maskinoperatör på Saft AB i Oskarshamn. Det kom därför väl till pass att satsa på drömmen just nu.
– Har alltid velat göra något eget. Jag är en person som lätt blir rastlös, men eftersom det här är rent skapande för mig finns det alltid något att styra med, säger hon.
Att det blev just barnkläder och barnaccessoarer föll sig naturligt. Lisa  Björklund har med sin son Sixten all- tid förundrats över det relativt dåliga klädesutbudet för killar, jämfört med tjejer. Därför ville hon skapa kläder som tilltalar båda könen. Gult blev den gemensamma nämnaren.
– Gult är väldigt könsneutralt. Sen tycker jag personligen att det är en väldigt fin färg, glad och lekfull. Extra kul att gult blivit årets hetaste färg.
Men det är inte bara färgen som är av prioritet för Lisa Björklund. Förutom att kläderna ska vara sköna att leka i, är det viktigt att tyget är gjort på ekologisk bomull och av producenter med bra arbetsvillkor. Därför är merparten av bomullen i Little Yellow Fellow-produkter GOTS-certifierad (Global Organic Textile Standard). En certifiering som visar på miljötänk och socialt ansvar i hela kedjan, från odling, beredning och tillverkning till färdig produkt.
– Många tänker bara att maten till barnen ska vara ekologisk. Men kläderna då? Huden är vårt största organ och utsatt för kemikalier hela tiden. Många kläder är också tillverkade av personer som arbetar under urusla förhållanden. De betalar ett alldeles för högt pris för att vi ska tillgång till billiga kläder, säger hon bestämt.
Hellre kvalitet än kvantitet, med andra ord. Många uppskattar Lisa Björklunds tänk och beställningarna på hennes premiumkläder har rullat in hela hösten. Nyligen tog hon nästa steg i företaget – nämligen att designa två egna tyger. Dessa ska bli nya sorters kläder framöver.
– Har mest satsat på byxor, turbaner och mössor hittills. Nu är tanken att det även ska bli bodys, klänningar, dregglisar och tröjor. Kanske även ryggsäckar. Vill inte avslöja för mycket, men har kontaktat en fabrik – med bra arbetsvillkor – som ska producera dem. Jag har helt enkelt inte tiden att sy allt själv, säger hon och fortsätter:
– Planen är förstås att skapa en ordentlig webbshop och hitta ännu fler återförsäljare. Men än är allt väldigt nytt. Har väldigt mycket idéer. Är övertygad om att finns viljan att lyckas – då kan man också lyckas.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA LISA BJÖRKLUND
Ålder: 29 år
Familj: Maken Simon, sonen Sixten, 5 år och dottern Gry, 2 år
Bor: I ett hus i Svalliden
Gör: Entreprenör och just nu mammaledig från sitt jobb som maskinoperatör på Saft
Instagram: littleyellowfellow

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.