Smarta lösningar i nya hemmet

Efter nybyggt hus stod ett effektivt system för det smarta hemmet högst upp på önskelistan hos Miroslav Fanta och Charlotte Johansson. Audio Video i Oskarshamn hjälpte familjen att förverkliga sina drömmar kring ljud och bild.

– Vi hade väldigt höga krav både tekniskt och utseendemässigt. Men vi kunde inte föreställa oss att det skulle bli så här bra, konstaterar Miroslav och Charlotte nöjt.

Jonas Brixbäck och hans kollegor på Audio Video blev kontaktade av Miroslav Fanta i ett tidigt skede av husbyggnationen och kunde därför leverera ett snyggt och smidigt system.

Den 65 tum stora tv-skärmen, med flera tillhörande och diskret inbyggda högtalare, har en central plats i den nybyggda villan på Pärnuvägen i Kristineberg. Bra ljud och bild har alltid varit av stor betydelse för Miroslav.
När han och sambon Charlotte bestämde sig att bygga sitt drömhus från grunden ville de därför göra allt rätt redan från början.
– Vi hade besökt ett nybyggt hus där Audio Video levererat en liknande lösning. Likaså har vi varit kund hos dem tidigare och visste att de har enormt hög kunskap och kompetens. Därför var det självklart att kontakta Audio Video och involvera dem redan när vi började projektera för det nya huset, berättar Miroslav.
Det innebar att Audio Videos installatör kunde förbereda allt från kabeldragningar i tak och väggar till inbyggnation av högtalare på lämpliga ställen. Allt enligt de krav som finns på byggnadstekniska lösningar. Dessutom avsattes plats i en garderob i anslutning till tv-väggen för att dölja smarta hem-systemets olika styrenheter.
– När vi flyttade in i huset förra sommaren var det mesta redan installerat och klart på ett väldigt snyggt och prydligt sätt. Vår gamla hemmabioanläggning med en massa sladdar och lösa högtalare hamnade ute i förrådet!
Via en fjärrkontroll styrs hela systemet som hittills omfattar tv och tillhörande 5:1 högtalaranläggning i vardagsrummet samt inbyggda högtalare i kök, badrum och på uteplatsen.
– För mig är det viktigt att det är enkelt och smidigt eftersom jag inte är så teknikintresserad, säger Charlotte.
– Nu kan jag enkelt välja min musik med ett knapptryck på fjärrkontrollen samtidigt som Miroslav spelar sin musik i ett annat rum. Det gäller även tv:n där det smidigt går att välja vad vi vill titta på och där även datorns hårddisk är integrerad, betonar hon leende och framhåller att hela familjen, som även omfattar sönerna Filip, Anton och Eric, är mer än nöjda.
Som grädde på moset är systemet förberett för fortsatt utbyggnad av smarta hem-lösningar med allt från styrning av belysning till övervakning och andra nyttiga funktioner.
– Det är väldigt skönt att det finns möjlighet att utveckla systemet med ytterligare funktioner efterhand vi har bott in oss. Men framför allt känns det fantastiskt att vi har förverkligat drömmarna om ett nybyggt hus med smarta lösningar för ljud och bild.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Förbered redan från start
Tänk till i förväg!
Ett konkret råd från installatör Joakim Pettersson på Audio Video som både förenklar och kan medföra stora besparingar för de som vill göra sitt hem smart.

Utbudet av lösningar och funktioner för smarta hem växer ständigt och för de som ska bygga nytt hus är det viktigt att ha detta i åtanke redan från start.
– Vårt jobb kan jämställas med elektrikerns. Ju tidigare vi kommer in i processen och kan förbereda kabeldragningar, högtalarinstallationer och liknande desto bättre blir slutresultatet, förklarar Joakim Petterson och Jonas Brixbäck på Audio Video.
De jämför system för smarta hem med utrustningen i moderna bilar; alla tänkbara tekniska lösningar ska vara sammanlänkade för så enkelt handhavande som möjligt.
– Ljud, bild, belysning, solskydd, övervakning… Listan på funktioner som kan styras genom en och samma fjärrkontroll eller app på telefon kan göras lång. Vi har både produkterna och kompetensen för att lösa kundernas alla behov och önskemål.
Joakim och Jonas betonar att det även finns passande system för att integrera smarta hem-lösningar i befintliga hus.
– Dessutom är de system vi levererar uppbyggda i separata moduler så det enkelt går att uppdatera och byta upp vissa delar eller komplettera med ytterligare funktioner. De som är i färd med att bygga nytt hus bör dock tänka till i förväg och kontakta oss redan på planeringsstadiet för att få bästa möjliga lösning.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.