Sätter färg på Kråkerumsbacken

En gemensam dröm om att kunna försörja sig som konstnärer förenade brasilianska Adriane Sandano och Rasha Ali från Syrien. Nu sätter de färg på Kråkerumsbacken med sitt nyöppnade galleri Art House.

Från början letade Adriane och Rasha efter en ateljé där de tillsammans kunde utveckla och härbärgera sin konst. När lokalen i Kråkerumsbacken, där delikatessaffären Pomona tidigare låg, blev tillgänglig utvecklades snabbt planerna.
– Det kändes perfekt från start – såväl läget som lokalens utrymmen. Här finns plats för både vårt eget skapande och ett galleri där även andra konstnärer inom vitt skilda tekniker har möjlighet att visa upp och sälja sin konst. Det här är en seriös och professionell satsning, förklarar Rasha entusiastiskt.

Den syrianska väggen på kulturhuset 2016 var Rasha Alis första utställning. Nu driver hon galleri Art House i Kråkerumsbacken tillsammans Adriane Sandano.

Hon flydde från kriget i Syrien till Sverige 2014 och hamnade i Oskarshamn där hennes man redan befann sig. I bagaget hade Rasha en utbildning till grafisk designer vid universitetet i Damaskus.
– Jag har dessutom alltid gillat att uttrycka mig visuellt på olika sätt. Bland annat genom målning och mosaik, berättar hon.
Samtidigt som Rasha har kämpat med att komma in i det svenska samhället har hon utvecklat sitt konstnärskap. 2016 fick hon möjlighet att visa upp sina verk genom utställningen Syriska väggen i kulturhusets foajé. I samband med detta träffade hon Adriane som flyttat till Oskarshamn från Brasilien ett år tidigare.
– Efter ett elva år långt distansförhållande bestämde jag mig för att flytta till kärleken. I São Paulo hade jag en egen ateljé under 20 år och arbetade även som konstintendent på ett museum med uppdrag över hela Brasilien.
Adriane berättar att både hon och Rasha drömmer om att kunna försörja sig som konstnärer. Det gemensamma galleriet är ett steg i rätt riktning.
– Här finns verkligen alla möjligheter. Förutom att skapa och visa upp både vår egen och andras konst kan vi arrangera kurser och olika typer av event, säger hon.
Art House öppnade i samband med Kulturnatten i november förra året och har rönt mycket positiva reaktioner från både besökare och andra konstnärer sedan dess. I dagsläget finns kontrakt med närmare 20 konstnärer som visar upp och säljer sin konst i galleriet.
– Det behövs ett sådant här ställe. Det är även många konstnärer utifrån som vill visa upp sin konst på Art House, konstaterar Adriane och Rasha nickar instämmande.
De är båda överens om att det är mycket stimulerande att ha en fast plats att gå till för att skapa och även träffa likasinnade.
– Jag längtar hit så fort jag är ledig från skiftarbetet på Scania. Jag blir glad av att bara komma in i galleriet, säger Rasha leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

ADRIANE SANDANO
Ålder: 53 år
Familj: Sambo Håkan Johansson
Bor: Lägenhet i Södertorn
Yrke: Konstnär, har jobbat på ISS
Fritid: Gillar att promenera i Oskarshamn

RASHA ALI
Ålder: 30 år
Familj: Make Majd Ktelah
Bor: Lägenhet i Kristineberg
Yrke: Konstnär, grafisk designer, montör på Scania
Fritid: Lyssna på musik och resa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.