Besöksturer i underjorden

En spännande resa 500 meter ner i urberget. Den första lördagen varje månad under hela våren arrangerar SKB guidade besöksturer i underjorden på Äspö.

I Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn forskar SKB kring byggnationen av ett slutförvar för använt kärnbränsle. Här testas olika tekniska lösningar i full skala och i en verklig miljö. Under de guidade besöksturerna visar och berättar SKB om hur arbetet i urberget skapar förutsättningar för en säker framtid.

Besöksturerna, som arrangeras den första lördagen i varje månad under våren klockan 11.00, börjar med information vid Urbergsentrén intill Clab på Simpevarpshalvön. Därefter får besökarna följa med på en spännande resa i tunnelanläggningen på 450 meters djup.

Åldersgräns för besöket är sju år och föranmälan med personuppgifter och fotolegitimation är obligatorisk. Vårens guidade besöksturer är lördagarna 2 mars, 6 april, 4 maj och 1 juni. En gratis busstur avgår klockan 10.30 vid Forum. Bussen är tillbaka i Oskarshamn cirka klockan 13.45.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Albert Chalmers

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.