Finalen av Skrapkampen är här!

Gigantmötet är avgjort. 500 Trisslotter vs 500 Sverigelotter. Stadsmagasinets Skrapkampen bjöd på mycket spelglädje, kramp i fingrarna och en hel del vinster.

Skrapkampen final – TITTA NU!
Wohoo, vinst på Sverigelotten!

– Jag vill aldrig mer skrapa en lott i hela mitt liv, skrattar Stadsmagasinets Alexander Carlsson och får medhåll från kollegan Mikael Petersson som tillsammans alltså skrapat smått otroliga 1 000 lotter.

Skrapkampen, en helt ovetenskaplig undersökning mellan Sveriges mest populära skraplotter, består av flera filmklipp på vår Youtube-kanal KrePart Oskarshamn. Alla filmade av den amerikanska filmfotografen Candice Lee Renaldo, som bott och verkat i Oskarshamn i flertalet år men som återvänt till Buffalo, USA.

– Vi ville göra något roligt och udda. Då kom vi på idén att ställa våra folkkäraste lotter mot varandra för att se om spelarrangörerna verkligen håller vad de lovar. Och efter lite övertalning flög vi hit Candice från USA för filma hela spektaklet, säger Mikael Petersson.

Efter oändligt mycket skrapande (nästan tio timmar!), test av bästa skrapvertyget, roliga samtal till bland annat Svenska spel och en massa annat skoj, finns det nu ett resultat.

– Tyvärr vann vi inga miljoner. Inte ens en högvinst. På 1 000 lotter var den högsta vinsten 300 kronor på en trisslott. Trodde nog i alla fall att åtminstone en lott skulle inbringa 10 000 kronor, säger en något besviken Alexander Carlsson.

Däremot håller åtminstone en av spelarrangörerna vad de lovar. Vinstandelen på Triss var 20 procent – vilket är precis vad Svenska spel går ut med, vinst på var femte lott. Folkspel, som äger Sverigelotten, lovar vinst på var fjärde lott men vinstandelen kom bara upp i 23 procent.

– Dessutom har Triss högre vinstsnitt per lott även om Sverigelotten har fler vinstlotter än Trisslotten. Därför anser vi att Triss är den stora vinnaren. Lotten ger mer tillbaka till köparen helt enkelt, säger Alexander Carlsson.

– Däremot ägs Sverigelotten av en ideell organisation och allt överskott går till svenskt föreningsliv. Därför känns det bättre i hjärtat att köpa den lotten, tycker i alla fall jag, säger Mikael Petersson.

I frågan om det bästa skrapverktyget, där allt ifrån den traditionella lottskrapan till isskrapa för bilar har testats, finns en solklar vinnare: den gamla femkronan.

– Den hade en bra tyngd för ett effektivt skrap och gav inte lika mycket kramp i tummen.

 

FAKTA Resultatet av lotterna i detalj

Total investering: 15 000 kronor i trisslotter och 12 500 kronor i sverigelotter

Triss

500 lotter, varav 398 nitlotter och 102 vinstlotter

20 procent vinstandel

Högsta vinsten: 300 kronor (1 styck)

Lägsta vinsten: 30 kronor (38 stycken)

Genomsnitt per vinstlott: 57,07 kronor

Resultat: 9 180 kronor i förlust

Sverigelotten

500 lotter, varav 384 nitlotter och 116 vinstlotter

23 procent vinstandel

Högsta vinsten: 200 kronor (2 stycken)

Lägsta vinsten: 25 kronor (90 stycken)

Genomsnitt per vinstlott: 35,12 kronor

Resultat: 8 425 konor i förlust

 

SE FLER AVSNITT HÄR!