Vägen till jobb – läs på Nova

Plugga till sjuksköterska på hemmaplan. Chanserna är stora att du har jobb innan utbildningen är slut. Ett vinnande koncept som hyllas av Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef i Oskarshamn.

– Vi är otroligt glada över att sjuksköterskeprogrammet finns på Nova. Många som har gått utbildningen har sedan valt att börja jobba hos oss, säger hon.

Det är bara lovord när Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef i Oskarshamn, berättar om sjukhusets samarbete med Nova.

Behovet av just sjuksköterskor har länge varit stort runt om i Sverige. Oskarshamn är inget undantag.
– Är det något man ska läsa till, så är det till sjuksköterska. Det är verkligen ett bristyrke. Jobbet är fantastiskt roligt med möjlighet att göra något bra för andra. Det behövs många sjuksköterskor på sjukhuset framöver, men också inom primärvården och kommunen, säger Birgitta Hjalmarsson.
Där spelar Nova i Oskarshamn en stor roll i att utbilda framtidens arbetskraft. Totalt har 90 nya sjuk­sköterskor tagit examen från det treåriga sjuksköterskeprogrammet. I stort sett hade alla fått jobb innan utbildningen var slut.
Många av dem valde också att stanna kvar och jobba på orten. En av dem är Jessica Fransson-­Holm som i dagsläget arbetar på Oskarshamns sjukhus.
– För mig, som mitt i livet med familj och barn, ville byta karriär blev Nova den perfekta lösningen och gav en möjlighet att läsa till sjuksköterska utan att vare sig behöva flytta eller pendla, säger hon.
Sjuksköterskeprogrammet, som består av sex terminers helfartsstudier, innehåller en spännande mix av teore­tiska kurser och klinisk verksamhets­förlagd utbildning. Det sistnämnda utspelar sig på sjukhusets kliniska träningscentrum.
– Med andra ord behöver inte studenterna åka iväg för att träna på exempelvis att ta blodprov. De kan göra alla sådana moment här i Oskarshamn, säger Birgitta Hjalmarsson.
Utbildningen ger en bra grund att stå på, med möjlighet att läsa vidare till exempelvis specialistsjuksköterska. Låter det intressant? Besök Nova den 14 mars kl 15-­16.30 så får du träffa studenter, sjuksköterskor och HR­ personal på sjukhuset. En studie-­ och yrkesvägledare finns också på plats om du har frågor om behörighet.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET
Sjuksköterskeprogrammet i Oskarshamn är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Region Kalmar län och Nova. Du behöver varken flytta eller pendla till Kalmar. Kliniska moment tränas på sjukhusets kliniska träningscentrum och praktiken gör du i första hand i mellanlänet. Perfekt för den som vill utbilda sig på hemmaplan. Sista ansökningsdag för programmet är 15 april. Läs mer på www.novaoskarshamn.se.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.