Efterfrågade för sin omtanke

På begravningsbyrån Omtanken står kaffet alltid rykande redo. Rolf Berkeby och Britt Åbingers omtänksamma stil är vida uppskattad. Den 13 april bjuder paret in till öppet hus i lokalerna på Köpmangatan.

– Kom hit på en fika, träffa oss och kanske ta en kik i våra kataloger, tipsar Rolf Berkeby.

Urnor från fabriken Fredahl Rydéns i Nybro finns att titta på.

Omtanken kom till Oskars­hamn sent i höstas och uppdragen har dignat tätt sedan dess.
– Vi etablerade oss här för att många efterfrågade våra tjänster. Responsen har också varit större än vad vi kunnat tänka oss, vilket förstås är positivt.
Paret hjälper människor i kanske en av de svåraste stunderna i livet. Därför lägger de stort fokus på att skapa en familjär och avslappnad stämning vid kundmöten.
– Kaffe och fikabröd är standard hos oss. Det ska inte kännas slentrian-­ eller affärsmässigt på något sätt. Varje uppdrag är unikt och vi vill gärna lära känna våra kunder, på deras nivå. Alla reagerar olika på sorg och det gäller att ha ett bra bemötande, säger Britt Åbinger.
Parets personliga och välkomnande förhållningssätt har också visat sig vara nyckeln till framgång. Där till den flexibla möjligheten till kontoret och hembesök, även på lördagar.
– Omtanken är helt fristående och drivs av mig och Britt. I och med att vi spelat och sjungit mycket på äldreboenden och i kyrkor härom­kring via vårt band Nöjesteamet, är det många som känner till oss sedan tidigare. Dessutom har jag arbetat som begravningsrepresentant i snart 25 år, säger Rolf Berkeby.
Omtanken har tagit fram ett förtryckt formulär som heter Min begravning. Här kan man på förväg fylla i upp­gifter så som begravningssätt, val av kista och vilka blommor som önskas. En smidig lösning där de anhöriga slipper gissa vad personen ville ha.
– Vi har nära samarbeten med de kyrkliga församlingarna, juristen Stefan Ragnarsson, lokala blomster­handlare och kist-­ och urntillverkaren Fredahl Rydéns i Nybro. Vi löser det mesta med andra ord. Besök oss när Omtanken har öppet hus den 13 april så får du veta mer.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist