Busigt tillskott i centrum

Butikskedjan Busfrö nytt & bytt kommer till Oskarshamn. Franchisetagaren Emma Slättengren hoppas kunna öppna redan i mitten av april.

– Men jag har startat insamlingen av kläder och prylar redan. Planen är att kunna ta emot saker några dagar i veckan, en månad innan öppningen, säger hon och nämner att mer information finns på Facebook­sidan Busfrö nytt & bytt Oskarshamn.
Butiken Busfrö är en second-hand­butik för dam och barn samt inredning. Kläder, skor och accessoarer för dam, kläder och alla sorters prylar för barn – så som leksaker, bilstolar, spjälsängar och barnvagnar.
Busfrös affärsidé är uppskattad av många, kanske speciellt småbarns­familjer. För varje klädesplagg eller grej som säljs, får inlämnaren en slant som sparas på ett konto. Pengarna går att hämta direkt i butiken eller kan användas för att köpa ”nya” saker. Det som inte säljs skänks efter en viss tid till välgörenhetsorganisationer.
– Jag har två barn själv, en fyra­åring och en sjuåring. Det är så omständligt att lägga ut deras gamla saker via en annons och behöva passa tider för köparna. I stället har jag kunnat ta min hög med grejer, läm­nat in det på Busfrö i Kalmar eller Västervik och låtit dem sälja det åt mig, säger Emma Slättengren.
Att gamla prylar får nytt liv är något hon tycker är bra i allmänhet. Dess­utom har hon länge varit sugen på att starta något eget. När OKG valde att stänga hennes avdelning på O1:an förra sommaren fick hon moroten som behövdes. Systemingenjören blev entreprenör.
– Annonsen om att Busfrö sökte franchisetagare i Oskarshamn kom väldigt lägligt. Det är verkligen ett fantastiskt affärskoncept. I Västervik, där den första Busfrö­-butiken startades, var det runt 3 000 påsar med saker i kö innan jul. Det säger ju ganska mycket, säger Emma Slättengren.

Text & foto: Kristin Wennerström