Oskarshamn i busig påskskrud

Påskkärringsdisco, äggjakt och påskparad. Oskarshamn ska bli en självklar påskstad.
Missa inte någon av aktiviteterna under påskhelgens stora evenemang Påsken är vår!

Missa inte årets stora happening i påsk, ”Påsken är vår!”. Kulturhuset är en av deltagarna med bland annat påskkärringsdisco och femkamp. På bilden syns Nathalie Karlsson och Emelie König från Kulturhuset samt Johanna Asp (i mitten) från Attraktiva Oskarshamn.

Fjolårets satsning på den familje- vänliga påskfestivalen blev en succé. Nu lanseras en uppföljning av konceptet med namnet ”Påsken är vår!”.
– Tanken är att Oskarshamn ska bli en självklar påskstad, först och främst för kommuninvånarna själva. Men även för att långsiktigt sätta Oskarshamn på kartan med vårt alldeles egna Blåkulla, säger projektledare Johanna Asp på Attraktiva Oskarshamn.

Evenemanget består av flertalet aktiviteter på olika platser i Oskarshamn och inleds på skärtorsdagen den 18 april med påskkärringsdisco för barn på Kulturhuset.

– Det känns som en självklarhet för oss att delta, Kulturhuset är en mötesplats för många! På långfredagen har vi femkamp för familjer, med fina priser i potten och på påskafton är det vårsalong med Länsmusiken, berättar Emelie König, enhetschef för information och evenemang på Kulturhuset.

I centrum blir det äggjakt, påskparad och ansiktsmålning. Det finns möjlighet att låna en kvast och ta sig en flygtur. På Badholmen serveras påskbuffé och det blir även påskaftonsfest. Nilssons konditori har sin populära blåkullabakelse och Corallen erbjuder en påskinspirerad Afternoon tea och brunch. Påskallaviks gästgifveri serverar påskbord och påskmeny. I Havslätt pågår Dymmelloppet och på havet gäddfisketävlingen Blåkulla Pike Open. Även Kristdala deltar i ”Påsken är vår!” och förutom ett påskpyntat torg, blir det äggjakt på Kristdala livs, livemusik, fika och tipsrunda.

– Vi har samlat många aktiviteter under samma flagg. Missa inte berättelserna om Blåkulla från Blå Jungfruns egna parkvakter. Läs mer på www.oskarshamn.com, tipsar Johanna Asp.

Text och foto: Kristin Wennerström

 

Äggstra kul på Lilla torget

I samband med ”Påsken är vår!” blir flertalet oskarshamnsbarn engagerade i stadens utsmyckning.

Barn från tre förskolor; Gläntan, Humlan och Klockarebacken, ska påskdekorera björkar på Lilla torget. Det blir material som de gjort själva på förskolorna.

– Jag är övertygad om att barnen kommer känna sig extra stolta när deras påskpynt är med och pryder torget, säger Erik Hjertqvist på samhällsbyggnadskontoret.

Även barn och ungdomar från Kristinebergsskolan ska bidra med egengjorda dekorationer. Ett flertal en meter stora ägg i trä ska bli påskfina.

– Vi hoppas på ett 20-tal färgglada skapelser. Det ska synas i staden att det är påsk. Det är väldigt kul att samarbeta med barnen när det gäller utsmyckning av staden. Vi har fler liknande projekt på gång, bland annat ett större odlingsprojekt med förskolor, säger Erik Hjertqvist.