Filmkrönika

Stockholm, Malmö, Göteborg, Trollhättan. Fyra svenska städer där det regelbundet spelas in film. Nu kanske det är läge för en uppstickare? Oskarshamn, filmens Mecka. Vi har ju i alla fall fått en väldigt fin start med tv-serien Eagles.
Visst vore det väl häftigt att se svenska giganter som Persbrandt och Kinnaman spankulera på gatorna i vår lilla stad? Och visst vore det spännande att se Flanaden spärras av för en rafflande actionscen i en ny svensk film? Ja, den här krönikan handlar nog egentligen mer om Oskarshamn och tv än om bio som den brukar. Men jag kan inte låta bli att förundras över den utveckling som staden fått de senaste åren. Vem hade väl trott att en välproducerad och proffsig tv-serie skulle kunna utspela sig här? Men nu är det så och Eagles blev en omedelbar succé. Kanske kan den bana vägen för att fler kreatörer inom tv och film upptäcker fördelarna med Oskarshamn? Kan vi kanske bli ett nytt Trollhättan som hittills stått värd för ett antal succérullar så som Fucking Åmål, Ett Öga Rött och Tillsammans.

Jag njuter lite extra av Eagles på SVT Play då bekanta platser och bekanta statister susar förbi. Ibland kan det dock bli lite dråpligt då skådisarna sitter i en korridor på Oscarsgymnasiet i väntan på en audition som helt plötsligt förvandlas till stora scenen på Forum. Men det är ju bara vi som vet hur det förhåller sig, eller hur? Bio då? Jo, men visst händer det saker inne på Saga också. Filmvåren är i full gång och en rulle som folk skriker efter just nu är filmatisering nummer två av Stephen Kings Jurtjyrkogården. 30 år har gått sedan den första filmen kom. Nu är den nya på gång och vi hoppas självklart på en än mer skrämmande film med hjälp av dagens teknik.

För den lite yngre publiken väntar både en ny Asterix-film och ett härligt äventyr i Drömparken. Två riktiga kvalitetsfilmer som kommer att bli riktiga långkörare. Månaden avslutas sedan med Avengers: Endgame, där självklart bioaktuella Captain Marvel dyker upp igen. Snacka om att vara i hetluften! Så var det det där med Thunderwood då (se rubriken). Oskarshamn blir i folkmun ibland Åskeshamn. Åskeshamn kan ju föra tankarna till åska. Åska på engelska blir thunder och kombinerat med allsmäktiga Hollywood blir det Thunderwood. Eller?

Jonas Frykman- Filmentusiast & biografföreståndare på Sagabiografen.

 

KOMMANDE FILMER I URVAL:
Shazam! – 3 april
Jurtjyrkogården – 5 april
Asterix: den magiska drycken – 12 april
Drömparken – 12 april
Hellboy – 12 april
The Curse Of La Llorona – 17 april
Den siste gentlemannen – 19 april
Avengers: Endgame – 24 april