Tändsticksaskar från världens alla hörn

Tändstickor från hela världen. Oskarshamnaren Eva Wallman har samlat på tändsticksaskar i snart 50 år. Varenda en av de 356 askarna är från platser hon besökt – alltifrån Hotell Munken i Mönsterås till en restaurang på Himmelska fridens torg i Peking, Kina.

Den minsta, från Prag, och den största, från Jönköping, i Eva Wallmans samling.

För många är samlande en stor hobby, oavsett om det handlar om serietidningar, frimärken eller något helt annat. För Eva Wallman, 86 år, är det något mer – hennes tändsticksaskar är som ett hav av minnen.
– Den här fick jag när vi var i Rio de Janeiro i Brasilien. Det var den stora karnevalen då. En otroligt mäktig upplevelse, berättar hon och håller upp en färgglad ask.
– Eller den här. Jag och min man Pelle var i San Fransisco. En väldigt vacker stad med mycket blommor. Väldigt tjusigt, säger hon medan hon drömmer sig tillbaka. Att tändsticksaskarna betyder mycket råder det ingen tvekan om. I mångt och mycket symboliserar de många roliga och häftiga upplevelser från hennes äktenskap.

Eva jobbade i många år på Wallmans Optik.

– Även om det var länge sen, kommer jag ihåg det som om det var igår. Vi besökte många ställen runt om i världen, Pelle och jag. Vi hade även planer på att resa långt norrut i Sverige och ta oss till Norge och Finland. Tyvärr blev det aldrig så. Pelle dog av cancer precis innan han blev pensionär. Paret gifte sig 1953 efter att ha träffats i Västervik, först som främlingar på en biograf och sedan av en händelse flera gånger på Storgatan i centrum. Eva föll för honom nästan med en gång.
– Det sa bara klick. Han var så kul, trevlig och glad. Jag var 17 år då, han 18. Vi kompletterade varandra bra, säger hon.

Med en fallenhet för handarbete och siffror, började Eva Wallman efter ett tag att arbeta med sin man på Wallmans Optik i Västervik. 1961 flyttade paret till Oskarshamn och öppnade en ny Synsambutik.
– Vi trivdes väldigt bra med att jobba tillsammans. Dessutom hade vi ett stort intresse gemensamt – ishockeyn. Vi gick på i princip alla hemmamatcher, år ut och år in, och satt på samma platser. Ibland var jag så hes efteråt att jag knappt kunde prata. Älskade verkligen den tiden, berättar hon. Det stora intresset för tändsticksaskar började när en kund klev in i Synsambutiken och frågade efter just en tändsticksask.
– Han sa att han samlade på tändsticksaskar från hela världen. Genom att alltid ta med sig en ask från restauranger och företag han besökte, blev det tydliga minnen från platserna. Det verkade väldigt intressant och jag tänkte: Varför inte? Pelle älskade ju att resa. Det blev starten på Eva Wallmans stora samlande, som hon kan njuta av varje dag. Bara genom att ta fram en ask från Singapore, Sydafrika eller Kina går tankarna tillbaka till den härliga tiden med hennes stora kärlek i livet.

 

 

EVA WALLMAN
Ålder: 86 år
Bor: Oskarshamn
Familj: Barnen Krister och Marie, barnbarnen Olivia, Lucas, Philip och Lisa
Yrke: Pensionerad ekonom
Intressen: Syr, väver, virkar, stickar, broderar – alla former av handarbeten, spelet canasta samba och följa vad barn och barnbarn gör (Eva sitter förstås bänkad när det är dags för sonen Krister att spela i Oskarshamnsrevyn i april).

Text Kristin Wennerström
Foto Curt-Robert Lindqvist