Tillbaka under nytt namn

Han är tillbaka där allting började. Krister Wirsén är uppvuxen med det anrika familjeföretaget Wirséns. Nu gör han comeback i nystartade Kristdala Cykel och Motor.

Det syns tydligt att han känner sig hemma bland motorsågar och allehanda olika trädgårdsredskap. Redan i tidiga tonåren började Krister jobba extra hos sin pappa i familjeföretaget Wirséns i Kristdala som han sedan tog över med sin bror och var trogen ända fram till konkursen förra sommaren. Då hade det anrika cykel- och trädgårdsmaskinföretaget både flyttat till Oskarshamn och även fått ny ägare det sista året.
– Jag var med under hela resan och har väl hunnit skaffa mig en del erfarenhet genom årens lopp, konstaterar han blygsamt. När det nyligen blev aktuellt att starta Kristdala Cykel och Motor intill Mekonomen på Dämsvägen i Kristdala var han inte sen att hänga på tåget.
– Det har onekligen kliat lite i fingrarna sedan jag slutade förra sommaren. Dessutom finns det behov av en sådan här verksamhet i hela regionen.

Inledningsvis kommer Kristdala Cykel och Motor att huvudsakligen vara återförsäljare och auktoriserad verkstad för Stihls skogs- och trädgårdsprodukter. Det finns dock planer på att utöka sortimentet efter hand.
– Vi kommer givetvis att redan nu reparera maskiner av andra fabrikat och även cyklar. Så småningom är förhoppningen att bli återförsäljare för ytterligare varumärken inom skogs- och trädgårdssortimentet. Vi hoppas även kunna börja sälja cyklar i framtiden. Men det är en skrymmande verksamhet och vi tar en sak i taget, förklarar Krister och tillägger att det dock finns gott om lokalytor att växa på i framtiden om behovet uppstår.

Förutom Krister Wirsén kommer det att finnas ytterligare en anställd i Kristdala Cykel och Motor som drivs i samarbete med Egon Eriksson och sonen Per, som sedan tidigare har Mekonomen bilverkstad i samma lokaler. – Det här kommer att bli jättebra. Det är redan stor efterfrågan på våra produkter och tjänster. Om någon i området vill ha sin motorsåg, trädgårdsmaskin eller cykel reparerad är det inga avstånd att åka till Kristdala, framhåller han.

 

 

FAMILJEFÖRETAGET WIRSÉNS
Startade som hovslageri i Kristdala på 1920-talet. Verksamheten på Storgatan blev sedan cykelaffär under 1960-talet. 1986 köpte Wirséns företaget OGB i Oskarshamn med liknande verksamhet och några år senare flyttades de båda verksamheterna till Eklunds tidigare fastighet på Döderhultsvägen vid Ringplatsen. Krister Wirsén drev företaget tillsammans med sin bror fram till oktober 2016 då det såldes. Sommaren 2018 gick Wirséns i konkurs.

 

Text Mikael Bergkvist
Foto Curt-Robert Lindqvist