Framtidstro på uträknad teater

I höstas var de nere för räkning. Men reste sig på nio. Med nyvald ordförande, förestående flytt till ny lokal och ett 15-tal ungdomar i repetition inför sommarens föreställning är Oskarshamns Teatersällskap en ytterst aktiv förening.

Ordförande Viktoria Möller och ledare Susanne Tornéus är i full färd med att ge ungdomarna på scenen regi. Strax intill bygger Jonas Tornéus dekor och kulisser med handräckning av teatersällskapets skådespelare Sandra Klasson och Sofia Wiggur. På Tolvskillingsmarknaden, den 25 maj, är det premiär för sommarens föreställning Askungen och det är bråda tider för att få alla bitar på plats.

I teatersällskapets kostymförråd finns det mesta och lite till. Alice Wahlqvist, Max Nilsson Schulze, Agnes Carlman, Milla Ulfsdotter, Sofia Wiggur och Ottilia Sarius
Kvist botaniserar bland klänningar och kostymer.

– Det kommer att bli jättebra. Såväl ungdomarna som ledare och föräldrar är väldigt engagerade i förberedelserna, berättar Viktoria. Sedan en tid tillbaka är hon nyvald ordförande för teatersällskapet. Hon var tidigare involverad som förälder och styrelseledamot. När tidigare ordföranden Hannah Brorsson aviserade sin avgång förra hösten och det mesta i föreningen var väldigt svajigt bestämde sig Viktoria för att greppa rodret.
– Teatersällskapets framtid såg onekligen ganska mörk ut. Hannah hade inte tid och möjlighet att vara ordförande längre samtidigt som dispensen för vår lokal på Jugnergatan var på väg att gå ut. Då kände jag att det var dags att göra något, säger hon.

Tillsammans med Susanne, Jonas och ytterligare ledamöter samt föräldrar har hon skakat nytt liv i verksamheten. Totalt cirka 15 ungdomar i åldern 6 till 14 år träffas varje vecka för att repetera. Dessutom flyttar föreningen inom kort till nya lokaler i Rödsleskolans aula.
– Det kommer att bli ett väldigt lyft. Där har vi tillgång till en riktig scen med ljud, ljus och allt annat som underlättar för både repetitioner och föreställningar. Jag ser fram emot att kunna bjuda in publiken till våra jullovsföreställningar på Rödsleskolan, säger Jonas Tornéus.

Men nu handlar det först och främst om sommarens cirka tio föreställningar som kommer att ges i såväl Oskarshamn som kringliggande orter. Manus till den egna versionen av Askungen har skrivits av Hanna Brorsson och sångerna av de medverkande skådespelarna. För teatersällskapets yngsta aktör, sexåriga Olle Slättengren, blir det premiär på sommarens teaterscen.
– Det ska bli jättekul. Jag gillar att spela teater, förklarar han.

Nioåriga Sofia Wiggur och Sandra Klasson, 13 år, har desto mer scenvana. De var med i teatersällskapets uppsättning av Lasse Majas Detektivbyrå som spelades både förra sommaren och i vintras.
– Det bästa med att spela teater är att man går in i en roll och får vara någon annan än sig själv. Det är spännande att stå på scenen inför publik. Jag ser fram emot att få spela Askungen, säger Sandra och Sofia nickar instämmande. Det är de knappast ensamma om. Det råder en positiv framtidstro bland såväl övriga skådespelare som involverade ledare och föräldrar inför både sommarens föreställningar och kommande utmaningar.
– Det finns ett stort engagemang i föreningen och det känns att vi verkligen är på rätt väg igen, konstaterar Viktoria, Susanne och Jonas nöjt.

 

SOMMARTURNÉ
Här kan du förhoppningsvis se Oskarshamns Teatersällskaps uppsättning av Askungen i sommar:
• Tolvskillingsmarknaden
• Nationaldagsfirandet
• Tisdagar på Lilla Torget
• Havslätts Camping
• Kristdala
• Högsby
• Berga
• Figeholm

 

Text Mikael Bergkvist
Foto Curt-Robert Lindqvist