Hus för kreativa verksamheter

Ett hus för olika kreativa verksamheter som gynnar bygden. Ulf Ivarsson på KristdalaHem AB har tydliga visioner kring Företagshuset på Storgatan som öppnade för snart ett år sedan.

Det handlar i grund och botten om att skapa ytterligare förutsättningar för att kunna bo och verka i Kristdala. Och vi har redan kommit en bit på vägen, konstaterar han nöjt. Sedan Företagshuset öppnade officiellt i slutet av maj förra året har lokalerna successivt fyllts med olika verksamheter. Det cirka 400 kvadratmeterstora bottenplanet på fastigheten där landstinget tidigare huserade, rymmer i dag tolv kontorslokaler med tillgång till wifi-uppkoppling via fiber samt gemensamt kök, fikarum och ett mindre konferensrum.
– Det finns fortfarande några platser lediga. Dessutom håller vi precis på att iordningställa ett kontor för korttidsuthyrning, berättar Ulf Ivarsson.

Förutom tolv kontorslokaler innehåller Företagshuset även gemensamt kök, fikarum och ett mindre konferensrum.

Kristdala Rödakorskrets  fanns i fastigheten redan innan KristdalaHem startade Företagshuset. Numera har de en större yta i ena änden av bottenplanet där de bland annat arrangerar mötesplats för asylboende och asylsökande.
– Det är väldigt uppskattat och lokalerna är perfekta för den verksamheten, säger ordförande Eva Svensson.

Bland övriga hyresgäster finns Bardic Design, Burbus AB och Oskarshamns kommun med Kristdala hemtjänst.
– Vi flyttade in i slutet av februari i samband med att hemtjänsten delades upp i två självständiga arbetslag. Vi är totalt elva medarbetare som delar på omklädningsrum, fikarum och ett kontor. Allt har fixats efter våra önskemål, berättar enhetschef Elin Nilsson. Annicka Gunnarsson på Bardic Design framhåller både möjligheten att kunna jobba på hemmaplan i Kristdala och det kreativa klimatet som två ytterst bidragande orsaker till att hon valde att hyra kontor i Företagshuset.

Vaktmästare Christian Andersson och Ulf Ivarsson
på KristdalaHem iordningställer ett kontor för
korttidsuthyrning.

– Det är mycket tankar och idéer som väcks under våra gemensamma fikastunder, säger hon och Ulf Ivarsson nickar instämmande.
– Ett exempel på det är de två lägenheter i fastigheten som vi håller på att göra iordning för kortare uthyrning. Vi kom gemensamt fram till att det kunde vara en passande satsning som även bidrar till att gynna besöksnäringen eftersom det inte finns något vandrarhem eller liknande i Kristdala, förklarar han.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Läs mer om Kristdala:
Stor mångfald i Kristdala