En samling i hästväg

22-åringen Wicki Wallgren har fattat galoppen. Med 185 modellhästar är hon något av en sto(r)samlare. – Jag har verkligen lagt manken till, skrattar hon.

Hästtjejen Wicki Wallgren är den fjärde samlaren i Stadsmagasinets artikelserie om samlare. 22-åringen har 185 modellhästar av det prestigefulla märket Schleich hemma i Påskallavik.

Wicki Wallgren, boende i Emmekalv utanför Påskallavik, är helt klart en hästtjej. Redan som fyraåring började hon rida på allvar.
– Men jag följde med mamma till stallet även som nyfödd. Vi brukar skoja om att jag är uppfödd med hästar, säger hon. Det stora hästintresset tog en ny vändning som tonåring. Det var då Wicki Wallgren bestämde sig för att satsa på sin samling av modellhästar av det tyska märket Schleich.
– Hade bara runt 30 stycken då. Stod i en affär i Skåne och tänkte att nu får jag bestämma mig. Skulle jag samla eller inte? Gjorde slag i saken, sålde mina dubbletter och började leta efter hästar från alla årgångar, berättar hon.
Eftersom de äldre modellerna inte finns i butik längre, var det framför allt begagnat-marknaden, via Facebook och Tradera, som gällde. För fyra år sedan hade hon nästan alla modeller av Schleich- hästar från 2000-talet.
– De från 80- och 90-talet är svårare att få tag på, det släpptes inte så många. Jag ligger som en hök på Tradera för jämnan, men misstänker att många hamnat på tippen tyvärr. En del tänker nog att det bara är en plasthäst, men en äldre häst kan vara värd runt 500 kronor. Den äldsta hästen i samlingen är från 1989. Även om Wicki Wallgren saknar tolv hästar av äldre modell, har hon redan kommit upp i 186 stycken. Och fler ska det bli.
Schleich släpper numera runt 15 nya hästar per år. – Det som är kul med just såna här modellhästar är att de är verklighetstrogna. Hästraser i miniatyr liksom. Många andra samlare ställer ut sina modellhästar och tar dem till olika shower, men jag är inte riktigt där än, säger hon med ett skratt. När hon inte samlar hästar, rider hon gärna sin foderhäst Noblesse flera gånger i veckan. Självklart får hennes dotter Nellie följa med till stallet.
– Tanken är att jag ska börja tävla i hoppning, har tävlat i dressyr tidigare. Hästar är verkligen min stora passion, säger hon.

SCHLEICH
Schleich är ett tyskt företag som är känt för sina leksaksdjur. Företaget grundades 1935 och är baserat i Baden-Württemberg. Det var på 1950-talet som Schleich började med sina figurer, då i form av Snobben och Smurfarna. Runt 30 år senare utökades sortimentet med leksaksdjur. 1985 kom den första Schleich-hästen. Nu finns även diverse tillbehör till hästarna, så som stall och ryttare. Flera samlare tävlar med dem på Svenska Modellhästföreningens utställningar.