Nystart i tuffare tider

Hon har gått den långa vägen. Efter 14 år på samhällsbyggnadskontoret tar Kristina Erlandsson det yttersta ansvaret och avancerar till chef för hela förvaltningen.

Det känns fantastiskt roligt att få chansen. Samtidigt är jag väldigt tacksam för förtroendet, säger hon. Kristina Erlandsson kommer senast från posten som samhällsbyggnadskontorets miljö och byggchef. Med ett sammansvetsat gäng och införandet av telefontid för bygglovshandläggarna har hon varit del i att förkorta handläggningstiderna för bygglov. Faktum är att det är snabbare handläggningstider än någonsin. Under 2018 handlades 73 procent av ärendena inom fem veckor.
– Med tanke på att lagkravet är tio veckor, ligger vi otroligt bra till. Något att vara stolt över, säger hon. Kristina Erlandsson började sin bana på samhällsbyggnadskontoret 2005 som miljö och djurskyddsinspektör, med en husdjursagronomutbildning i botten. Därefter vidgades vyerna till att handla om alltifrån enskilda avlopp till dispenser från strandskyddslagen.
– Har faktiskt jobbat med alla delar inom miljö och hälsoskyddsområdet. När jag fick möjligheten att bli miljö och byggchef utbildade jag mig till bygglovshandläggare och byggnadsinspektör, för att få bättre kunskaper och veta vad jag skulle bli chef över, säger hon.

Ett tufft år med både jobb och studier, på vardera heltid. Men i slutänden värt det.
– Jag är målmedveten på det sättet, vill gärna utvecklas. En påläst chef är en fördel för alla. Att jag gått den långa vägen gör också att jag är trygg med uppdraget och känner de flesta på kontoret. Tuffa tider med besparingar väntar och en omorganisation på förvaltningen är det som ligger närmast, säger hon. Kristina Erlandsson tar över efter den tidigare samhällsbyggnadschefen Lena Saksi som valt att säga upp sig som del i att förvaltningen ska klara de kommande sparkraven.

Kristina Erlandsson
Ålder: 39 år
Bor: I Emmekalv, Påskallavik
Familj: Sambon Tobias, hunden Atlaz och katterna Gregor, Snorven och Hubertus
Gör på fritiden: Kör motorcykel, vistas gärna i naturen med hunden och cyklar mountainbike

 

Sommartorget växlar upp

En av sommarens stora höjdpunkter: Lilla torget förvandlas till Sommartorget. Sommartorget återkommer i ännu större skala än förra året. Lekytor för barnen, härliga uteserveringar och underhållning i form av teater och musik varje tisdag och torsdag.
– Vi ansvarar för att en somrig och skön atmosfär skapas på torget med lekyta, solstolar och så vidare. Kulturförvaltningen och Attraktiva Oskarshamn fyller på aktiviteter och underhållning  i år är det ett riktigt bra program på gång, säger stadsarkitekten Erik Hjertqvist på samhällsbyggnadskontoret. På premiären torsdagen den 4 juli uppträder Lisa Miskovsky och Louisiana Avenue på scenen på Sommartorget. En perfekt uppladdning till Latitud 57, som är dagarna efter. Dessutom är det Oskarshamns stadslopp och final av P4 Nästa samma torsdag. Så boka in denna dag i kalendern! Sommartorget avslutas med Oskarshamnsfesten den 16-17 augusti.
Läs mer här!

Färgglada pallkragar

Barn från flertalet av kommunens förskolor har fått pallkragar att plantera i. Från och med mitten av juni finns dessa att se i en stor utställning på Brädholmen, precis intill pop-up-parken Caribbean beach pop som nyligen är iordninggjord för sommarsäsongen. Pallkragarna är en del i att öka barnens deltagande i stadsmiljön och kunskapen om bin och humlor.

Grönskande promenadstråk

Kommunen vill fortsätta bygga ihop staden med vattnet med väl gestaltade stadsrum. På ritbordet just nu ligger Skeppsbrokajen som planeras att byggas om under kommande år till ett grönskande promenadstråk.