Klassisk succé för Oskarshamnscellist

Hon är uppvuxen med klassisk musik och började spela redan i lågstadieåldern. Sedan dess har Sabina Sandri Olsson uppträtt runt om i Sverige och övriga Europa med sin cello. Missa inte chansen att höra cellovirtuosen i samband med att Döderhults församling arrangerar Musik i sommarkväll den 9 juni i Stensö kapell, Kristdala.

Det var på musikskolan i Oskarshamn som karriären tog fart. Eftersom hennes syster redan spelade fiol valde Sabina att också spela fiol.
– Fast det lät inte speciellt bra i början, förklarar hon och ler vid minnet. En ledig plats som cellist i ensemblen och en hägrande resa med musikskolan till Gröna Lund fick henne att byta instrument som nioåring. För Sabina innebar det att hon både hittade hem musikaliskt och fick sitt lystmäte på karuseller tillgodosett. Den klassiska musiken hade hon med sig hemifrån. Mamma Anna spelade fiol i Oskarshamnsensemblen, senare Camerata Nordica, och även pappa spelade klassisk viola.
– För mig var det en naturlig miljö. Jag kände mig bekväm med klassisk musik. Däremot var det väl inte alltid så populärt bland klasskompisarna på Rödsle. Det hände faktiskt att jag gömde cellon på väg till skolan några gånger, berättar Sabina.

Hennes utveckling som cellist gick som på räls. När det var dags för gymnasiet fanns det ingen cellolärare i Oskarshamn som kunde undervisa henne. Sabina hamnade därför på Lilla Akademin i Stockholm. Efter ett par år hoppade hon av för att börja på Kungliga Musikhögskolan.
– Jag jobbade stenhårt för att komma in där och fick möjlighet att börja ett år tidigare. Efter musikhögskolan 2008 styrde Sabina kosan mot London och en masterutbildning vid Royal College of Music. Nyligen tog hon även en avancerad solodiplomexamen i Italien. Utöver sina utbildningar har Sabina spelat runt om i både i Sverige och Europa – såväl solo som i olika ensembler.
– Ett av mina främsta konsertminnen är från den prestigefyllda festivalen BBC Proms i London där jag spelade tillsammans med Camerata Nordica sommaren 2013.

Hennes inhopp i just Camerata Nordica är också en bidragande orsak till att Sabina återvänder till sin barndomsstad med jämna mellanrum. Under våren har hon bland annat medverkat i föreställningen om tre generationer sångerskor  ”Alice, Titti & Mollie”  som spelats på Forum och runt om i länet. I Oskarshamn bor även Sabinas syster med familj som hon ofta hälsar på. Nyligen har hon fått ytterligare en anledning att besöka sina forna hemtrakter då schweiziske pojkvännen Zeph  som arbetar som konstnärlig ledare för Camerata Nordica  har köpt hus på Revsudden söder om Kalmar.
– Jag pendlar numera mellan lägenheten i Nacka och huset på Revsudden. Det är fantastiskt fint ute vid havet, berättar hon.

Oskarshamnsbördiga Sabina Sandri Olsson har gjort succé i den klassiska musikvärlden med sin cello. I sommar arrangerar hon kammarmusikfestivalen Öland Chambers Players för tredje året tillsammans med sin mamma. Den 9 juli uppträder hon även under Musik i sommarkväll på Stensö kapell i Kristdala.

Under sommarhalvåret blir det ännu mer pendling för Sabina. Tillsammans med sin mamma har hon startat kammarmusikfestivalen Öland Chamber Players.
– I sommar, 21-25 juli, är det dags för den tredje upplagan av festivalen. Syftet är att väcka större intresse för kammarmusik på Öland, även bland de som inte är så vana vid genren sedan tidigare. Vi har inrett en gammal lada som konsertlokal och fått väldigt positiv respons, berättar hon. Trots tidig avrådan, från bland annat mamma, att jobba som musiker hade Sabina redan som ung en tydlig och klar målsättning. Med facit i hand kan hon konstatera att hon satsade rätt och verkligen har drömyrket.
– Att få jobba med sin passion är fantastiskt. Sedan kanske det inte är det absolut roligaste att sitta och öva skalor i flera timmar. Däremot gillar jag att resa och det har jag onekligen fått göra som cellist. Dessutom är det här en musikform som verkligen berör människor. Har man fått en talang är det lite ens skyldighet att dela med sig till andra, framhåller Sabina Sandri Olsson.

 

Sabina Sandri Olsson
Ålder: 31 år
Familj: Pojkvän Zeph och labradoren Nougat
Bor: Delvis i lägenhet i Nacka, delvis i hus på Revsudden
Yrke: Cellist
Fritid: Träna, pyssla med hus och trädgård, träffa vänner och åka skidor.

Text Mikael Bergkvist
Foto Elias Gammelgård