Hanna utmanar sig själv i ringen

Hon var trött på att bara fika och gå på restaurang. När cp-skadade Hanna Olsson fick en ny kontaktperson gjorde hon en lista på olika aktiviteter hon ville testa. Boxning låg i topp.

Jag hade tänkt mig lite enklare övningar. Men nu är jag till och med uppe i ringen och sparrar, berättar hon stolt. Hanna Olsson har en medfödd cp-skada som bland annat innebär begränsad rörelseförmåga på vänster sida och starkt nedsatt syn. Till vardags använder hon ofta rullator för att ta sig fram tryggt och säkert. Att träna boxning och än mindre vara uppe i ringen och sparra kanske inte hade varit ett förstahandsval för så många andra i hennes situation.
– Jag gillar träning och rörelse i alla former. I boxning är jag tvungen att använda hela kroppen. Det är även väldigt bra träning för balansen, förklarar Hanna.

Boxning låg i topp bland de aktiviteter Hanna Olsson ville testa. Under tränare Daniel Nords ledning har hon gjort stora framsteg i ringen hos Oskarshamns Boxningsklubb.

Hon inledde boxningsträningen för några år sedan i samband med att Susanne Lundström blev hennes nya kontaktperson.
– När jag fick Hannas lista med önskemål på aktiviteter började jag ringa runt och kolla vilka möjligheter som fanns. Jag kunde ju knappast få mer än ett nej, berättar Susanne. Något nej blev det inte hos Oskarshamns Boxningsklubb. Dåvarande ordförande Åsa Karlsson tog emot Hanna med öppna armar och lade upp ett anpassat träningsprogram. Sedan drygt ett år tillbaka är det klubbens huvudtränare Daniel Nord som håller i träningen.
– Vi anser att alla kan träna boxning. Det gäller att inte se problem, vi ser lösningar, säger han.

Både Daniel och Hanna är överens om att boxningsträningen har gett märkbara positiva förändringar. Från att ha haft svårigheter att ta sig fram för egen maskin får Hannas rullator numera vänta utanför träningslokalen.
– Hanna har gjort stora framsteg. Från att ha varit både lite osäker och ostadig har hon blivit jätteduktig att slå på säck och mittsar som uppvärmning. Hon följer även med bra i fotarbetet när vi sparrar i ringen, förklarar Daniel och betonar att boxningsträning används som rehabilitering vid bland annat Parkinson då flera sinnen sätts på prov samtidigt som motoriken stärks. För Hanna handlar det mycket om att ha folk omkring sig som litar på hennes förmågor.
– Boxningen är väldigt viktig. Jag ser fram emot att komma till lokalen och träna en gång i månaden. Det är både roligt och utvecklande. Med Daniel som tränare vågar jag verkligen utmana mig själv, konstaterar Hanna med ett leende på läpparna innan det är dags för en ny rond.

Hanna Olsson 
Ålder: 42 år
Bor: Lägenhet i Åsa
Gör: Daglig verksamhet, Lärvux, praktik hos Oskarshamns Ridklubb
Fritid: Boxning, tennis, simning, basket, promenader, läsa ljudböcker, lyssna på musik, shopping