Samlaren med det lilla äggstra

Skylanders-figurer, Bustertidningar, tändsticksaskar och modellhästar. Samlarna i Stadsmagasinet har imponerat med sina olika samlingar. Nu kommer samlaren med det lilla äggstra: nämligen Kent Lundgren från Fårbo.

Det började som en rolig grej, men nu får jag inte ens plats med allt i vardagsrummet, säger han med ett skratt. 72-åriga Kent Lundgren har 894 äggkoppar av alla dess slag. Fint uppställda i ett specialdesignat vitrinskåp. Vissa är från olika svenska landskap, vissa är från olika länder. Andra är köpta på loppisar och auktioner. Alla med olika färger, motiv och material.
– De behöver inte vara dyra och pråliga för att hamna i mitt skåp. Ser jag en som inte finns med i samlingen, köper jag den direkt. Fick faktiskt tag i fem olika äggkoppar på Miljöhuset i Åsa alldeles nyligen, för tio kronor totalt, säger en nöjd Kent Lundgren.

Kent Lundgren samlar även på figurer från Tilgmans keramik samt porslinsfigurer.

 

Hans fru Britt, som Kent varit gift med i 49 år, bara suckar och skrattar när han har gjort ett nytt äggkoppsfynd.
– Han har alltid varit lite av en samlarråtta. Jag låter honom hålla på, han tycker ju att det är så kul, säger hon med ett stort leende.

Men nu börjar det bli trångt i vitrinskåpet. Flertalet äggkoppar kan inte stå uppställda, utan får ligga i lådan under. Vissa har till och med hamnat i källaren.
– Jag började samla på äggkoppar på 70-talet någon gång just för att de tar sån liten plats. Men nu vet jag knappt var jag ska ställa dem. Samlar ju på porslinsfigurer med och även figurer från Tilgmans keramik, de tar upp två vitrinskåp till, säger Kent Lundgren.

Det finns inga dubbletter i hans äggkoppsamling och trots att både han och Britt gillar ägg, så får inte äggkopparna användas.
– Nej, tänk om de går sönder! Alla äggkoppar är unika och har sin charm. Nu är samlingen stor och jag är lite stolt. Varje frukostservis har sin äggkopp och jag har 894 stycken, säger han.

Kent Lundgren 
Ålder: 72 år
Bor: I Fårbo Familj: Frun Britt, 5 barn, 15 barnbarn och 5 barnbarnsbarn
Yrke: Pensionär
Gör på fritiden: Samlar på äggkoppar, njuter av livet i husvagnen på Öland

Text Kristin Wennerström
Foto Curt-Robert Lindqvist