Evenemang som ger glädje

Latitud 57 i all ära. Men i sommar är det även andra roligheter som slåss om uppmärksamheten. Oskarshamn har blivit en evenemangsstad att räkna med.

– Tidigare planerade oskarshamnaren sin semester efter Latitud. Nu har vi så mycket häftiga evenemang att vi ställer till det ordentligt i semesterplanerna. Då har vi lyckats bra tycker jag, säger Johanna Asp, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn AB som sysslar med att göra staden långsiktigt ännu mera attraktiv.

Oskarshamn må vara en högteknologisk och välmående industristad – men det är också en plats som bubblar av kultur, kreativitet och upplevelser. Kombinationen är det som skapar en attraktiv plats.
– Evenemang av olika slag spelar stor roll. Evenemang som besöks av tillresande skapar intäkter som kommer näringslivet tillgodo på flera sätt – övernattningar, shopping, restaurangbesök. Med en attraktiv plats är det också lättare för företag att rekrytera personal, säger Johanna Asp.

Latitud 57 är ett måste för många oskarshamnare och lockar även besökare utifrån. Det är också mycket annat roligt på gång. I år växlar Sommartorget, Lilla torget i sommarskepnad, upp ordentligt. Fem torsdagar med musik och barnunderhållning har blivit 13 tillfällen, med barnunderhållning på tisdagar och musik- uppträdanden på torsdagar. Premiären sker 4 juli – samtidigt som P4 Nästa sänder sin länsfinal just från Sommartorget och Oskarshamns stadslopp lockar både löpare och besökare till centrum samma dag.
– Vilken hejdundrande premiär och häftig uppladdning för Latitud! Vi har satsat på högkvalitativ musik varje torsdag hela sommaren, med en grand finale den 16-17 augusti i form av Oskarshamnsfesten. Så stanna i Oskarshamn, njut av sommaren och bjud hit dina nära och kära, visa dem vår vackra plats och njut av alla härliga evenemang!

Andra höjdpunkter i sommar att se fram emot hittar du på sidorna 32-34 i Stadsmagasinets julinummer, med datum och tider.

I slutet av sommaren väntar SM i varpa och hästskokastning. En precisionssport som är väldigt populär på Gotland. 150 personer gör upp om titeln som svensk mästare den 31 augusti-1 september på Fredriksbergs Idrottsplats. Senare i september och oktober blir det dessutom USM i orientering, Blåkulla Swimrun, USM i matchracing och Super Pike Open, Sveriges största gäddtävling.
– Vi tar verkligen vår plats på evenemangskartan, konstaterar Johanna Asp.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Attraktiva Oskarshamn