Kaxigt koncept lyfter Oskarshamnsfesten

Kaxig, attraktiv och med tydligt koncept. Oskarshamnsfesten går sin egen väg. Den 16­-17 augusti erbjuds åter underhållning och aktivi­teter för alla åldrar och de flesta smakriktningar.

Kulturchef Peter O Ekberg kan nöjt konstatera att kommunens olika arrangemang lockar allt fler besökare. Kontinuitet och tydlig inriktning är viktiga delar i framgångsreceptet.
– Vi har profilerat oss som en bred kultur- och musikkommun och förra sommarens premiär av Oskarshamnsfesten var succé. Nu tar vi med oss erfarenheterna därifrån och hoppas att den andra upplagan ska bli ännu bättre, säger han.

Alla konserter, med undantag för barnaktiviteter och Ambulerande Blues Café, flyttas från Stadsparken till två olika scener på Lilla torget. På Stora scenen kommer enbart kvinnliga artister att uppträda.

Patty Griffin.

– Vi gav Magnus Strandman, som bland annat arrangerar Irisfestivalen på Öland och bokar artister till Hotell Post, uppdraget att bara boka kvinnliga akter och han har lyckats väldigt bra. Att vi vågar sticka ut hakan och gör en sådan grej har fått stor uppmärksamhet, konstaterar projektledare Johanna Asp från Attraktiva Oskarshamn som står bakom arrangemanget tillsammans med kommunen, Sensus och Brädholmen Event.

Förutom den speciella satsningen på kvinnliga artister bjuder Oskarshamnsfesten på såväl lokala som nationella, och även internationella akter. Peter O Ekberg framhåller utbudet på de båda scenerna som både kaxigt och attraktivt.
– Till skillnad mot andra stadsfester är vårt program kanske lite smalare och med ett koncept som ingen annan erbjuder. Men av väldigt hög kvalitet och med utgångspunkt från våra förutsättningar, betonar han.

Oskarshamnsfesten tar även scenen vid Döderhultarns plats i besittning där det blir aktiviteter och uppträdanden för de yngre besökarna.

Vår Stads Ateljé har lockat oskarshamnarna till stafflierna på Döderhultarns plats. Johanna Asp och Emelie König ser fram mot vernissagen under Oskarshamnsfesten.

– Det blir allt från styltgång och jonglering till rap. Dessutom har vi vernissage för Vår Stads Ateljé där barn och ungdomar under hela sommaren har fått måla och uttrycka sig vid våra stafflier på Döderhultarns plats, berättar Emelie König som är enhetschef för information och evenemang på Kulturhuset.

Även de som av olika anledningar inte kan eller vill ta sig till Oskarshamn kommer att få möjlighet att ta del av festen. Från fredag till söndag kommer Kulturhusets Ambulerande Blues Café med gästartister att besöka Kristdala, Bockara, Figeholm och Påskallavik.
– Alla ska få sin del av kakan. Detta blir en fortsättning på de populära bluescaféerna som vi har arrangerat på stadsbiblioteket och som nu ger sig ut på turné tillsammans med Kulturbussen, förklarar Peter O Ekberg.

Han passar även på att ge alla inblandade i Oskarshamnsfesten en stor eloge.
– Det ligger mycket jobb bakom ett sådant här arrangemang. Det visar också att vi satsar både seriöst och framgångsrikt på den här typen av evenemang. Nu hoppas vi på en kanonhelg och att oskarshamnarna tar till sig allt som står på programmet (se hela programmet i Stadsmagasinets julinummer).

Text & foto: Mikael Bergkvist