Redo för napp i Nejern

Långt spö, liten krok och riktig mask. Det är huvud­ ingredienserna för att vara med och kämpa om äran i den årliga metartävlingen i Nejern. Den 21 juli söndagen efter Kristdala marknad är det åter dags för den traditionella drabbningen.

Metarveteranerna Anders Svensson och Kjell Niklasson har varit med ända sedan starten i början av 2000-talet.
– Jag kommer inte ihåg riktigt vilket år vi började. Men vi har arrangerat tävlingen i minst 15, 16 år. Från början var det mest på skoj. Nu har det blivit en tradition och de flesta deltagare, såväl lokala som mer långväga, återkommer från år till år för att vara med och tävla om de åtråvärda vandringspriserna, berättar Anders Svensson.

Storleken spelar ingen roll. Även de små fiskarna räknas när den traditionella metartävlingen i Nejern utanför Kristdala avgörs den 21 juli – söndagen efter Kristdala marknad.

Att det överhuvudtaget blev en metartävling längs kanalen som förbinder sjön Nejern med Viråns vattensystem var mest en slump. Ungdomarna i Skinnshult och närliggande byar ägnade sig främst åt fotboll och hockeybockey. Även på korpnivå i såväl Oskarshamn som Hultsfred.
– Men åldern började ta ut sin rätt och då kläckte någon idén om en metartävling. Det är dessutom en aktivitet där även barnen kan vara med, säger Kjell Niklasson.

Tävlingen avgörs i en vuxenklass och en barnklass. I varje klass finns två olika tävlingskategorier; dels antal fiskar, dels den sammanlagda vikten på fiskarna. Antalet deltagare brukar i snitt ligga runt 25 vuxna och hälften så många barn. Förutom äran uppmärksammas vinnaren i respektive klass med ett vandringspris.
– Reglerna är enkla. Tävlingen startar klockan 13.00 och håller på i två timmar. Ett spö per deltagare och endast fiske från land är tillåtet. Deltagarna får inte mäska eller använda gummimask som bete, förklarar Anders Svensson.

Bland vinnarna under årens lopp finns bland annat en tysk deltagare. Flest vinster i kategorin antal fiskar har SM-metaren Kjell Hesselgård från Hultsfred.
– Han brukar få upp runt 100 fiskar under de två timmar som tävlingen pågår. Den största fisken hittills i tävlingens historia är en braxen på cirka 4,5 kilo. Totala fångsten ligger runt 35 kilo varje år. Framför allt är det aborre, mört och braxen som krokas. Men även en och annan gädda. Deltagarna får behålla sina fiskar och mycket blir nog kräftbete.

Trots den långa erfarenheten har varken Anders Svensson eller Kjell Niklasson några konkreta vinnartips att delge nya deltagare.
– Det ska i så fall vara att använda en relativt liten krok och riktig mask. Ett långt spö kan också vara bra för att nå ut ett stycke i kanalen. Vissa deltagare har sina favoritplatser. Men det brukar nappa bra på båda sidor om bron till Skinnshult, framhåller de.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist