Gravy Train – äntligen på rätt spår

Livskrisen fick fart på det egna låtskrivandet. Med sitt nya band Gravy Train är det en seriös countrydoftande Jonas Frykman som publiken får stifta bekantskap med.

Jonas Frykman har genom åren förgyllt många oskarshamnares utekvällar med coverband som Semesterorkestern och Ska’re Va’ Så Ska’re. Med tolkningar av
sina favoritlåtar har han vid ett par tillfällen lyckats med konststycket att fylla Forum och Hotell Ett. De senaste 20 åren har han i princip bara spelat covers. Ibland i band, ibland som trubadur.
– Men just nu är det Gravy Train och eget material som gäller, säger Jonas Frykman.

25 låtar efter livskris
Det var i lokala band som skrev eget material som musikkarriären startade runt 1979/1980. Som yngst i Oskarshamns punkgäng trakterade Jonas bas i diverse bandkonstellationer. Livedebuten kom 1981 med Instabil Frekvens, sedan följde band som Shangri-La, Captain Yellow Beard och Dweebs. Band som alla körde egna låtar på repertoaren.
– Jag har under en längre tid velat komma tillbaka till det här med att göra egen musik, men försöken att skriva egna låtar blev bara pajiga. Lyckades inte hitta mig själv i det jag gjorde. I höstas genomgick jag en livskris. I den hittade jag ett sätt att skriva och jag fick flyt i låtskrivandet. På några månader skrev jag 25 låtar, säger Jonas Frykman.

Enkel skitig country
Låtarna är countryinfluerade. Texterna beskriver Jonas som ett sätt att vräka ur sig diverse känslor. Townes van Zandt och Turnpike Troubadours hör till några av favoritartisterna inom genren.
– Jag gillar enkel skitig country. Samtidigt ska det erkännas att det är svårt att vara en smålandsgubbe och spela country. Men jag har lyckats få ihop ett bra gäng som kan tolka mina tankar och intentioner.

Gravy Train består förutom av Jonas Frykman även av Anna Enocksson, Staffan Nilsson och Jeppe Odén.

Grunden i Gravy Train, förutom Jonas på gitarr och sång, är Staffan Nilsson, gitarr, percussion och piano, Jeppe Odén, bas, och Anna Enocksson på sång.
– Det gäller att omge sig med rätt människor. Som Anna Enocksson, hon fyller ut där jag inte räcker till. Vi har spelat ihop till och från sedan tidigt 90- tal, så hon var ett självklart val när jag satte ihop bandet.

På midsommarafton släppte Gravy Train tre låtar på Spotify och andra digitala plattformar. Med på studioinspelningarna är Anders Wictorzon, trummor, Maria Shaik, trumpet, Linus Eckerholm, piano, och Ann Ström Frykman, tvärflöjt. Låtarna är inspelade i Sensus 491 Studio och Emros Sound Production i Oskarshamn.

Text: Urban Löfqvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA GRAVY TRAIN
Oskarshamnsbandet Gravy Train är aktuella med låtsläpp. Bandet med Jonas Frykman i spetsen släppte på midsommarafton låtarna The Word, Good Night och The Great Big Tapestry på Spotify och andra plattformar. Senare under sommaren planerar Gravy Train att släppa ytterligare tre låtar.