Stenkul och tung samling imponerar

Globetrottern Billy Slätten­gren älskar att resa. Men att köpa souvenirer har aldrig varit hans grej.
För 43 år sedan började han istället samla på gatstenar från olika länder och städer.
– Jag känner faktiskt inte till någon som samlar på samma sak, säger han.

I dagsläget har han smått otroliga 202 gatstenar, alla fint uppställda i specialbyggda hyllor intill källartrappan i huset i Rödsle, Oskarshamn.
– Det har blivit några stenar med åren! Började samla 1976 när jag snubblade över en lös gatsten i Kalmar, det var nog lite tillfällets ingivelse att jag plockade upp den. Sen blev det på några ytterligare ställen och därefter var jag fast. Har fått bygga ut hyllorna med åren, berättar han.
Billy Slättengren är noga med att betona att förutsättningen för samlandet är att gatstenen ligger löst, han gräver aldrig upp någon sten.
– Nej, men precis. De jag plockar ligger mest och skräpar. För mig är stenarna minnen – en påminnelse om landet eller staden jag besökt. Skriver därför upp land/stad och årtal på varje sten, säger han.

Billy Slättengren är den sjätte samlaren i Stadsmagasinets stora serie om samlare. Hans samling med 202 gatstenar från hela världen är imponerande.

Tungt på flyget
Vissa länder har inte gatstenar och då får Billy Slättengren improvisera. Från Thailand har han exempelvis en cementbit.
– Mitt samlande gör så klart att det blir lite extra tungt i bagaget på flyget, men det är det värt. Har vänner som kånkar hem gatstenar till mig från olika länder också. Totalt väger samlingen säkert 150 kilo.
För 63-åriga Billy Slättengren, projektledare på OKG, är resandet en stor passion i livet som delas av hans äkta hälft Berit. Det är ofta udda resmål som intresserar paret.
– Här har vi en rolig sten, säger Billy och pekar på en röd gatsten märkt Petra, Jordanien 2015.
– Jag och Berit besökte klippstaden Petra som Indiana Jones red in i, i en av hans filmer. Ingången till staden via en ravin var tidigare helt igenblåst av sand och dold för omvärlden. Nu är den återfunnen. En helt otrolig stad som jag rekommenderar andra att besöka, fortsätter han.

Älskar att resa
Samlingen är mäktig och det märks att Billy Slättengren värderar den högt. Oavsett om det är en sten från barnbarnet Olles dagis, en utflykt till Mönsterås eller från en resa till Trondheim, Uzbekistan eller Liverpool, så är samlandet en form av minnesbank från alla resor.
Gatstenen allra längst ifrån är den från Rio de Janeiro, som han lagt i en burk tillsammans med sand från den berömda stranden i Copacabana.
– Vi reste runt mycket i Brasilien och bodde till och med på en flotte på Amazonfloden. Älskar att resa. I juni cyklade jag och Berit tandem i Finland och det blir en resa till Etiopien och Kenya i höst, berättar han.
Har du något drömresmål?
– Har redan korsat hela USA (över 800 mil!), men det skulle vara kul att besöka Washington och sen åka söderut till Key West. Djungelstaden Angkor Wat i Kambodja har jag alltid varit nyfiken på också.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist