Tufft arbete på himmelska höjder

Utsikten går inte att klaga på. Däremot kan det tyckas aningen vanskligt att hänga i rep på drygt 3o meters höjd för att tjära spåntaket på tornet till Kristdala kyrka.

– Det här är det absolut smidigaste sättet att utföra den här typen av jobb. Säkerheten är prioriterad och det viktigaste är att förankra utrustningen på ett tryggt sätt innan vi hänger oss ut i linorna för att genomföra vårt arbete. Här var det inga problem att fästa repen runt hjärtstocken som går upp till spiran, förklarar de erfarna industriklättrarna John Bister och Karl Sörskog från Kyrktak Bygg och Konsult.

Kyrkvaktmästare Bertil Josefsson berättar att spåntaket på tornet byttes i början av 2000­-talet och att de mest vind-­ och väder­utsatta sidorna mot syd och väst har tjärats en gång sedan dess.
– Det krävs regelbundet underhåll och nu var det dags att ge hela taket en omgång tjära för att det ska hålla tätt och fortsätta vara i fortsatt gott skick, säger han.

Hettas upp på marken
På marken intill kyrkan hettas den dalbrända tjäran upp till cirka 80 grader innan de båda klättrarna häller upp den i mindre dunkar som de fäster i sina säkerhets­selar tillsammans med hink och pensel.
– Det gäller att vi får med oss allt vi behöver på en gång. Man springer helst inte upp och ner i tornet mer än nödvändigt, konstaterar Karl Sörskog leende.

Kyrktak Bygg och Konsult renoverar och utför tak­arbeten på kyrkor och andra kulturhistoriska byggnader över hela Sverige och även i övriga Norden. För John Bister och Karl Sörskog, som frilansar inom så kallad rope access, är tjär­målningen av spåntaket på tornet till Kristdala kyrka ett i raden av liknande jobb.
– Vi jobbar med alla typer av industri­klättring. Jag har bland annat klättrat på Kaknästornet och DN-­skrapan i Stockholm, säger John Bister.

Höjden inget problem
De mest avancerade jobben är slaggskrotning i pannan på kraftvärmeverk och liknande, berättar John Bister och framhåller just tjäran som den största utmaningen med kyrktak.
– Höjden är sällan några problem. Man vänjer sig ganska fort oavsett om det handlar om 20 eller 40 meter. Däremot blir utrustning snabbt kladdig och svårarbetad på grund av tjäran. Det gäller att byta rep ofta för att hålla säkerheten på topp, säger han innan det är dags att klättra ut genom tornfönstret för ännu en dag på jobbet.

Texten kommer från Döderhults församlingsblad, som är en systertidning till Stadsmagasinet, gjord av kommunikationsbyrån KrePart AB. Läs hela tidningen här.