Personligt från början till slut
Hanna Messner på Fonus i Oskarshamn hjälper människor i ett svårt och utsatt läge. Med fingertoppskänsla för situationen, stor yrkesskicklighet och omsorg om detaljer, skapar hon personliga begravningar.
– Det blir ett fint minne för de anhöriga att bära med sig när livet ska gå vidare.
Det sista avskedet kan vara tufft, men också nödvändigt för sorgeprocessen. För många kommer också planeringen av begravningen hastigt inpå. Fonus, landets mest anlitade begravningsbyrå, finns där hela vägen – från inledande kontakt till begravningsceremoni, gravsten och bouppteckning.
– Varje begravning är unik, precis som livet som levts. Genom att spegla människan bakom kan vi göra begravningen till något personligt, ljust och fint, säger kundrådgivaren Hanna Messner.
Personliga begravningar är en tydlig trend i hela Sverige. Det kan handla om att tangera på ett intresse eller på det yrket som personen hade.
– Om personen älskade musik så kan jag tillsammans med de anhöriga försöka hitta en favoritlåt som passar. Eller så kan det vara en specifik utsmyckning på kistan, en unik symbol i dödsannonsen, speciella blommor eller personliga program för ceremonin. För mig handlar det mycket om att lyssna på beskrivningarna om den som avlidit och känna in vad de anhöriga vill, för att skapa en så personlig begravning som möjligt, säger hon och tipsar om Vita arkivet, där alla kan skriva ner sina tankar och önskemål om sitt sista avsked.
När en person gått bort erbjuder Fonus personliga minnessidor via sin hemsida www.fonus.se. Minnessidorna är en mötesplats för familj, släkt och vänner. Här kan man titta på bilder och filmklipp, skriva några rader eller tända ett ljus. En plats för att minnas tillsammans helt enkelt. Det är även möjligt att via dessa sidor skänka en gåva till en vald organisation, anmäla sig till minnesstunden och beställa blommor till begravningen.
– Förutom de digitala minnessidorna erbjuder vi också något vi kallar för en minnesbok, där bland annat bilder och programmet från ceremonin finns samlat.
Hanna Messner började redan som 22-åring på Fonus i Oskarshamn. Hon hade precis avslutat en utbildning i Luleå som mäklare och skulle bara hem och mellanlanda. Det var när hon såg en tvreklam för Fonus som hon fick en tankeställare.
– Jag visste att jag ville jobba med människor och Fonus kändes rätt på en gång, berättar hon.
Nu är Hanna Messner 29 år gammal och hjälper människor varje dag. Att möta personer i sorg kan förstås vara tufft, men det hon får tillbaka upp väger – på många sätt.
– Känner verkligen att jag hittat rätt, jobbet är fantastiskt givande. De flesta är tacksamma för stödet och uppskattar hjälpen i en svår stund. Majoriteten som ska begravas har levt ett långt och lyckligt liv. När de anhöriga får berätta om personen i fråga väcker det många minnen och faktiskt även skratt, säger hon.
– Men ibland händer ett dödsfall plötsligt och oförberett i ung ålder. Då handlar det mest om att lyssna och finnas där. Min ambition är att göra avskedet så fint som möjligt.
Genom att hålla sig fokuserad på att hjälpa och inte ta med sig jobbet hem, har Hanna Messner lyckats hitta en bra balans mellan yrkesliv och familj.
– Kontrasten mellan döden och livet är väldigt stor. Det gör att jag värdesätter min familj på ett annat sätt. Att få umgås med barnen är en stor ventil för mig. Trodde nog aldrig att jag, som gråter när Simbas pappa dör i Lejonkungen, kan hjälpa andra i ofattbar sorg. Men det är omtanken om detaljerna som gör att jag håller mig fokuserad. Varje detalj är så viktig för de anhöriga. Jag gör det för dem.
Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist
FAKTA FONUS
Fonus är landets mest anlitade begravningsbyrå. Samarbetar med Familjens Jurist, som är Sveriges största och mest erfarna juristbyrå. Fonus ägs gemensamt av föreningar och organisationer. Vinsten återinvesteras i verksamheten. Bildades 1945 för att motverka höga priser. Fonus har jour dygnet runt och kan hjälpa till med hämtningar när som helst.