Passion för svenska julbord

Varje år levererar han cirka 4 000 julbord. Det betyder att han under sina 27 år som köksmästare på Hotel Corallen har levererat i runda tal 70 000 julbord. Möt skotten Adrian Callaghan som brinner för att tillaga svenska klassiska rätter.

– Vi börjar redan i mitten av november med förberedelserna. Den 22 november kör vi så det ryker med julbord varje dag ända tills två dagar före julafton. Självklart har vi även under den här tiden bistromeny och á la carte, sju dagar i veckan. Fem veckors stenhård rock ́n roll, det är så det ska vara, säger Adrian Callaghan med ett stort leende på läpparna.

Laxar, sillar, köttbullar – allt görs från grunden och med stor omsorg och kärlek. Så mycket som möjligt av ingredienserna kommer från lokala producenter. Julborden här är lite av Adrian Callaghans skötebarn – han var nämligen med och startade dem på Hotel Corallen för många år sedan.

Dessertbordet när det vankas julbord på Corallen.

– Startade i liten skala för bara 30 personer. Det blev succé direkt. Sedan dess har vi bara utökat och nu är vi uppe i cirka 4 000 gäster. Eftersom vi samarbetar med restaurang Badholmen (som också ingår i WRS-koncernen) förser vi marknaden med 8 000 julbord. Riktigt roligt, säger Adrian Callaghan, som köper in råvaror till båda restaurangerna.

Julborden på Corallen och Badholmen är lika men ändå olika. Röd tråd är att det finns smaker för alla. På restaurang Badholmen blir det god mat och medryckande musikunderhållning med musiktrion “Svea & Micke”. Under julbordet bjuder Lena, Anna-Karin och Micke på en härlig show tillsammans med gästerna. Efter maten fortsätter festen och underhållningen med nattshow.

Hotel Corallen erbjuder en mer avskalad och stämningsfull miljö utan musik med fokus på att de svenska klassiska julbordsrätterna ska hålla högsta möjliga klass.
– Vi har lite olika nischer och båda uppskattas på sina sätt. Vissa vill gärna bli underhållna och andra föredrar lugn och ro. På så vis kompletterar restaurangerna verkligen varandra.

För Adrian Callaghans del, som ursprungligen kommer från Skottland, är julborden det roligaste på hela året. En intensiv, men otroligt givande tid.
– Det är tur att jag har en förstående och stark kvinna där hemma som aldrig ifrågasätter varför jag jobbar så mycket, säger han med ett skratt.
– För mig är det en självklarhet att alltid ge 110 procent. Jag vill bevara de svenska klassiska rätterna, även att jag inte är svensk. Det är viktigt att hålla traditionerna vid liv. Därför försöker jag inte heller att göra någon “tvist” på julens rätter. Får ofta höra av gästerna att Corallens julbord är det godaste julbordet de ätit. Och för mig är det viktigast att gästen är nöjd, mätt och belåten.

Något han kan säga med eftertryck – efter 27 år på samma ställe så vet man vad som går hem hos gästerna. Adrian Callaghan var bara 30 år gammal när han började på Hotel Corallen. Innan dess levde han jetsetlivet som privatkock på lyxbåtar och lyxtåg runt om i hela världen.
– Träffade kvinnan i mitt liv när en av båtarna skulle byggas i Oskarshamns varv för 32 år sedan. Ann-Louise följde sedan med och jobbade på båten tillsammans med mig. Efter fyra år där vi halvårsvis bodde i Florida och halvårsvis i Medelhavet, började vi sakna årstiderna. Vi valde att flytta hem till hennes hemtrakter och köpte ett jättevackert hus precis invid Emån i Högsby. Där bor vi än i dag, berättar Adrian Callaghan och försvinner ut i köket för att förbereda Corallens vinnande julbordskoncept.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA ADRIAN CALLAGHAN
Ålder: 57 år
Familj: Sambon Ann-Louise samt katterna Snowball och Safran
Bor: I Högsby
Yrke: Köksmästare på Hotel Corallen i Oskarshamn
Fritidsintressen: Njuta av livet i trädgården, konst, musik, viner