IKO – en hjärtesak för Mai

En glädjespridare av stora mått. Och en eldsjäl ut i fingerspetsarna. Mai Lindén har jobbat ideellt för IK Oskarshamn i smått imponerande 45 år. En person som fastnat lite extra i hennes hjärta, det är klubbchefen Martin Åkerberg.

De flesta som någon gång gått på IK Oskarshamns matcher har förmodligen stött på Mai Lindén. Kanske i någon av kioskerna, när hon stått i baren eller sålt lotter. Men faktum är att hon gjort så mycket mer bakom kulisserna. Alltifrån städning efter matcher till att ordna julgransraskning för spelarnas barn. Mai Lindén har varit en stöttepelare för IKO i otroliga 45 år.
– Jag brinner för IK. Har aldrig fått en krona i ersättning, det enda jag fått är korv och dricka. Jag är en förenings­människa, jag vill jobba och ställa upp ideellt helt enkelt. Om Martin ringer och säger att jag ska stå och dela ut korv på en bilfirma en lördag så gör jag det. Allt för hockeyn, du vet. Och så får jag ju träffa lite folk, säger hon.

För Martin Åkerberg är det förstås guld värt med eldsjälar så som Mai Lindén. Att få allt det praktiska att gå ihop skulle vara svårt utan personer som så helhjärtat stöttar klubben.
– Så är det verkligen. Eldsjälar behövs. Just Mai Lindén har betytt otroligt mycket för IK genom åren. Hon är en klippa. Hennes insatser har varit och är fortfarande ovärderliga. Dess­utom har vi roligt tillsam­mans, hon och jag, säger han.

Det var kärleken som för­ de Mai Lindén till klubben, IK 70 som den hette 1974. Spelaren Roland ”Garvis” Jakobsson, fångade hennes hjärta. Samma år var hon med och startade damklubben som skötte kafeterian i ishallen. Överskottet gick till IKO och under åren drog dam­klubben in stora belopp.

Det finns många eldsjälar som brinner för IK Oskarshamn. Men det finns få som Mai Lindén. Hon har lagt 45 år på klubben, helt ideellt.

– Har ingen aning om hur mycket. Men det är väldigt mycket i alla fall. Jag har ju till och med prioriterat att jobba ideellt för IK i stället för att jobba själv. Har alltid haft halvtidsjobb och bytt pass så att jag skulle kunna jobba för IK. Jag har haft det intresset helt enkelt, berättar hon.

Vilken är din favoritspelare genom tiderna?
– Åh, det finns så många. Jag blir så ledsen varje gång någon flyttar. Magnus Eriksson tyckte jag om. Och Tomas Gustafsson (Björnström). Deras barn brukade komma till mig med julklappar. Och Tom Linder kom med blommor till mig som uppskattning, sådant glömmer man inte. Andreas Valdix måste jag nämna, honom håller jag kontakten med. Och Lu­kas Ericsson, han hade skaffat skägg senast de var här med Leksand. Och Linus Morin är jag väldigt glad åt, en fin pojk. Och Alexander Johansson, så klart. Och Jocke Roth, när han kom in på kaféet behövde han inte säga vad han skulle ha, jag visste, säger hon och rabblar spelare på löpande band.
– Sedan måste jag så klart nämna Peter Ekroth och Skeeter Moore. Vi hade så fin kontakt. Jag har nog aldrig haft så roligt som när jag spelade golf med Skeeter, vi skrattade konstant i 18 hål, säger Mai Lindén som nu lagt klubban på hyllan.

Någon som verkligen gjort intryck på henne, det är IKO:s nuvarande klubbchef, Martin Åkerberg. Drygt 50 år yngre.
– Jag tycker så mycket om honom, han är så lättsam och lätt att ha att göra med. Det blev något helt annat när han kom in. Mycket roligare, säger hon.

Nu är Mai Lindén 84 år gammal och har inte riktigt samma energi längre vad gäller det ideella arbetet. Men hockeyintresset är lika stort nu som då.
– Jag säljer bara Halva potten­ lotter på matcherna, jag orkar inte mer. Jag har plötsligt fått så många andra intressen på äldre dar. Men jag är naturligtvis på plats under alla IKs matcher, säger Mai Lindén, som dansar flera gånger i veckan, sjunger i kör och spelar boule.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist