Populär vapensmed med många järn i elden

Lite snack – och mycket verkstad. Oskarshamnaren Ola Elgelöf reparerar och förbättrar vapen på sin fritid. Ett ovanligt yrke i dag, speciellt vad gäller revolvrar och pistoler.
– Toppeliten inom sportskyttet efterfrågar mina tjänster. Jätteroligt förstås, säger han.

Till vardags arbetar Ola Elgelöf som verktygsmakare på Scania i Oskarshamn. Något han gjort de senaste 25 åren. Genom att underhålla pressverktygen kan plåtdetaljerna pressas till hytten på ett korrekt sätt.

– Det är verktyg som väger uppemot 40 ton, så även om jag jobbar med händerna om dagarna är det inte det minsta likt finmekaniken jag håller på med om fritiden, säger han och spänner fast geväret han ska göra en gänga på för att kunna sätta dit en rekyldämpare.

Ola Elgelöf var redan som liten intresserad av vapen och fick sitt första luftgevär vid tio års ålder.
– Tyckte om när det smällde, precis som många andra pojkar, säger han med ett leende.

I 20-årsåldern hjälpte han många kompisar med finlir på deras vapen. Samtidigt började han bygga motorer till modellflygplan.
– Har alltid varit praktiskt lagd och älskat allt som rör finmekanik. Insåg snart att jag behövde maskiner till hjälp, så som en svarv, fräs och planslip. De kostar väldigt mycket pengar och är svåra att få tag på, så i stället beställde jag hem schweiziska och tyska maskiner som sjöng på sista versen, plockade ner dem i minsta detalj och renoverade dem till fint skick, berättar han.

Nu har Ola Elgelöf en imponerande maskinpark i sitt garage hemma i Hycklinge, Oskarshamn. Maskiner som han har stor hjälp av som vapensmed. – Fler och fler började efterfråga mina tjänster och bestämde mig för att det nog är dags att ta betalt också. 2015 startade jag min egen firma.

Ola Elgelöf har renoverat maskinerna i garaget där hemma i minsta detalj.

Gevär, pistoler och revolvrar kan få nytt liv eller förbättras i Ola Elgelöfs verkstad. Med kunder över hela Sverige och även i Norge, har han fullt upp.
– Nu efter sommaren har jag uppemot 80 kunder som står i kö. Toppeliten inom sportskyttet har anlitat mig sedan fyra år tillbaka, trots att jag aldrig gjort reklam för mig själv eller ens har en hemsida, säger han.

Ofta handlar uppdragen om att justera trycket i exempelvis en pistol. Genom att halvera trycket från normala 3,5-4 kg, blir avtryckarspänningen inte lika trög och det blir enklare att avfyra vapnet. På så vis förbättras också precisionen för skytten.
– Det är lite som väl anpassade golfklubbor brukar jag säga.

Ibland är vapnet fullt med rost och då gäller det att putsa och polera upp det för en blank yta, för att sedan kokblånera det för att få den svarta färgen. Roligast tycker han är när det kommer in ett vapen han aldrig plockat med tidigare. Men det händer allt mer sällan.
– Det vore himla kul att kunna göra det här på heltid. Men samtidigt tror jag att jag skulle sakna det sociala på Scania. Vi får se vad som händer i framtiden, säger han och berättar att han också har ett 15-tal mopeder och en nyinköpt T-Ford som han renoverar.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA OLA ELGELÖF

Ålder: 48 år.
Bor: I Hycklinge, Oskarshamn.
Familj: Frun Jessica.
Yrke: Verktygsmakare på Scania och vapensmed på det egna företaget.
Fritidsintressen: Finmekanik i alla dess former.