Ekologiska barnkläder med schysst bakgrund

Hållbart hela vägen – från bomullsinköp till trycket av designen. Zozan Delic, 29 år, satsade på sin dröm som egenföretagare och säljer numera färgglada, ekologiska barnkläder från märket Hey Popinjay.

Till vardags arbetar Zozan Delic som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen, även om hon just nu är föräldraledig med sitt andra barn Evan. Det var under den första föräldraledigheten 2017 som hon kände att hon ville göra något mer med sin tid och startade det egna företaget Delicolour.
– Tanken var att det skulle bli en deltidssyssla, men nu jobbar jag med det i princip alla kvällar och en dag varje helg, säger hon med ett skratt.

Kläderna är från det polska märket Hey Popinjay. Ett mindre, nystartat klädesföretag som två systrar byggt upp från grunden och nu driver på egen hand. Kläderna tillverkas i en liten fabrik i Polen där arbetsvillkoren är schyssta och rättvisa.
– Har själv besökt fabriken och alla arbetare var glada och nöjda, hade regelbundna raster, skäliga löner och så vidare. Det var bra arbetsförhållanden helt enkelt. Det är det som är så bra med Hey Popinjay – tyget är GOTS-certifierat och som köpare kan man vila tryggt i att veta att hela tillverkningsprocessen är rättvis och hållbar. Dessutom är plaggen 100 procent giftfria, av väldigt hög kvalitet och gjorda med ekologisk bomull, säger Zozan Delic.

Zozan Delic säljer färgglada barnkläder från märket Hey Popinjay, genom sitt företag Delicolour. Tyget till kläderna är GOTS-certifierat vilket innebär att hela
tillverkningsprocessen
är rättvis och hållbar.

Det var det som gjorde att hon själv föll för kläderna för drygt två år sedan. Hon sökte efter färgglada kläder till sin son Eddi och upptäckte märket på Instagram. Efter att ha klickat sig vidare till deras webbshop såg hon att företaget skickade till Sverige.
– Ville ha flera plagg i samma mönster, både till Eddi och hans kusiner så de kunde matcha. Hamnade i en konversation med ägaren och hon ville ha tips på svenska butiker som kunde passa som återförsäljare. Då slog det mig att det var något som jag verkligen kunde tänka mig att göra, säger Zozan Delic och nämner att hon tidigare jobbat i klädbutik i flera år. Sagt och gjort. Hon köpte in ett litet lager och blev den första återförsäljaren för Hey Popinjay i Sverige. All försäljning skedde via Instagram år ett. Men det tog inte lång tid innan Zozan Delic byggt upp ett nätverk av kunder över hela Sverige och investerade i en egen webbshop.
– Det visade sig vara fler än jag som ville ha ekologiska och mer färgglada alternativ än de barnkläder som finns i dagens utbud bland kedjorna. Det här märket har ett helt smörgåsbord med kläder i olika färger, utan att för den skull vara ”skrikiga”. Barn gillar oftast själva färgglada kläder, det är vi vuxna som gärna håller oss till färgerna svart, vitt och grått.

Kläderna från Hey Popinjay håller ett något högre pris än kedjornas motsvarigheter. Men då håller också kläderna för mycket slitage och är mjuka och sköna mot huden.
– Det bästa är att komma och känna för att uppleva skillnaden. Välkommen att besöka vår popup-butik i Fonus gamla lokaler på Köpmangatan 12, som jag delar med två andra lokala entreprenörer som inriktar sig på hållbara produkter till barn. Vi har öppet i december, tipsar Zozan Delic.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist


ZOZAN DELIC 

Ålder: 29 år
Familj: Mannen Jasmin, sönerna Eddi, 3 år och Evan, 9 månader, katten Ceasar
Bor: I hus i Kristineberg
Yrke: Mammaledig från sitt jobb på Arbetsförmedlingen, egenföretagare
Fritidsintressen: Vilken fritid?