Maximalt roligt på lysande tradition

Oskarshamns roligaste och kanske mest udda luciatåg. Tärnor, stjärngossar, maskoten Mica, julklappar, tomtar, pepparkaksgubbar, julgranar och snögubbar. Och förstås huvudpersonen, Rasmus Ohlsson som ICA Maxis egen lucia. Missa inte årets stjärnspäckade show den 13 december klockan 09!

Rasmus Ohlsson.

– Det blir mitt tredje år som lucia. Lika roligt varje gång. Jag tycker om att bjuda på mig själv, så det kändes naturligt att ta över efter P­-O som startade traditionen för sex-­sju år sedan, säger Rasmus Ohlsson, en av ICA:s 1 500 unika handlare som med sitt långa, lockiga hår är perfekt för rollen.

Ett 30-tal anställda samlas på lucia­morgonen för att klä på sig de inte så traditionella luciakläderna. Visst, många av dem väljer det sedvanliga lucialinnet med glitter i håret eller strut på huvudet. Men några väljer något helt annat.

Så som Caroline Forneheim, ansvarig för Kolonial, som kommit som julgran och alv. Eller Matilda Åkerberg, butiks­kommunikatör, som ställt upp som snögubbe. Därtill är flera utklädda till gigantiska julklappar.
– Vi ser det mest som en kul grej. Vårt luciatåg är uppskattat av kunderna och brukar locka till många skratt. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans när vi gör det, säger Matilda Åkerberg.

Vad gäller skönsången med exempel­vis Tänd ett ljus och Lusse lelle, får det muntra gänget lite draghjälp från Niklas Strömstedt och grabbarna.
– Det blir ju mer stämning med ett ljudsystem. Som lucia behöver jag lyckligtvis inte sjunga och det är nog en lättnad även för kunderna, säger Rasmus Ohlsson med ett skratt.

Caroline Forneheim och Matilda Åkerberg.

Årets spektakel börjar klockan 09 på morgonen den 13 december. Luciatåget startar vid frukt & grönt och avslutar med en hejdundrande show utanför kassorna.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist