Rolig tid som konfirmand i Högsby

En härlig gemenskap, nya vänner och roliga aktiviteter hela året. Och en provsmakning på vad det innebär att vara troende. Konfirmationen är en viktig milstolpe i livet för många ungdomar.

Varje tisdagskväll samlas årets 19 konfirmander i Högsby pastorat för så kallad vardagsläsning. En gammaldags term som inte stämmer särskilt väl med verkligheten nu för tiden.
– Vardagsläsning låter ju ganska tråkigt. Konfirmanderna har allt annat än tråkigt. Vi brukar börja med ett hemmaläger i början av terminen för att stärka sammanhållningen i gruppen på en gång. Det är väldigt viktigt att det är en bra gemenskap där alla kan umgås med varandra. Precis som det kristna livet som bygger på gemenskap, säger den engagerade prästen Ola Emilsson.

Därefter träffas ungdomarna varje vecka för att lära sig mer om vad det kristna livet innebär. De behöver inte vara troende själva. Frälsarkransens olika pärlor går som en röd tråd genom hela undervisningen. Högsby pastorat har som ambition att göra konfirma­tionstiden så olik skolan som möjligt.
– Vi förstår att de är trötta efter att ha gått i skolan hela dagen. Det sista vi vill är att trötta ut dem ännu mera. Därför försöker vi uppfinna något nytt, ta till alternativa metoder. Humor och glädje är ledorden.

Fika och lekar brukar höra till träffarna om tisdagarna. Ibland ombeds ungdomarna att gestalta en historia från Bibeln genom drama. Det kan också bli en pilgrimsvandring utom­ hus, bara vara ute i naturen eller en meditation.
– En gång hade vi faktiskt chokladmedi­tation. Konfirmanderna fick smaka choklad, behålla den i munnen för att verkligen ta in smaken och sedan vara i tystnad. Just tyst­ nadsmetoden använder vi ofta. Det finns ett skriande behov av tystnad i en värld som bullrar allt mer, säger Ola Emilsson.

Under konfirmationstiden får ungdo­marna även testa på ministrantlivet. Att vara ministrant innebär att hjälpa till under gudstjänsterna med alltifrån att tända ljus till att gå i procession in i kyrkan, iklädd särskilda ministrantkläder. Ett omtyckt inslag som är direktimporterat från Döderhults församling där ministrantkåren varit en stor och viktig del av verksamheten de senaste 30 åren.
– Vi utbildar konfirmanderna i början av året och sedan vill vi att de hjälper till som ministranter minst tio gånger totalt under konfirmationsåret, i olika kyrkor i pastoratet. Därtill också vara vanlig gudstjänstbesökare vid ytterligare tio tillfällen för att de ska få känna på båda delarna.

Allt avslutas med ett roligt och något längre hemmaläger vid Kristi himmelsfärds­helgen. Då får konfirmanderna öva på sin gemensamma predikan inför konfirmationsgudstjänsten, där de ska gestalta och uttrycka glädjebudet kring Jesus och hans liv.
– Att prästen håller förhör med ungdomarna är ett minne blott. Istället får de uppföra något tillsammans inför föräldrarna, släkten och vännerna. Det brukar vara väldigt uppskattat, säger Ola Emilsson och nämner att årets kon­ firmation blir på Pingstdagen den 31 maj.

Nästa grupp av konfirmander förväntas bli ovanligt stor, tack vare att årskullen av ungdomar är större. Runt 40 procent av alla ungdomar i pastoratet brukar konfirmera sig.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Reportaget är från vår systertidning Tilltro som ges ut av Högsby pastorat. Tidningen kommer ut i brevlådan i dag, torsdag den 30 januari.