Tilltro för framtiden

Tuffa utmaningar väntar i landsbygdskommunen Högsby. Men 40-åriga Jonathan Darte vågar se framtiden an på ett annorlunda sätt. Efter ett år som kyrkoherde i Högsby pastorat är han varm i kläderna och redo att satsa fullt ut på en kyrka i tiden.

– Samhället förändras och vi behöver hänga med. Vägen framåt är inte att bara göra det vi redan gjort. Kyrkan måste finnas till för alla målgrupper, unga som gamla. Många har en tro på en högre makt men har ingen naturlig mötesplats för det. Det är där vi kommer in, säger han.

Högsby pastorat består av fyra olika församlingar, som täcker ett stort geografiskt område. I dagsläget finns två präster som håller i gudstjänsterna och annat i alla fem kyrkor i Högsby, Berga, Långemåla, Fagerhult och Fågelfors. En av dessa präster är Jonathan Darte.
– Förra året gjorde jag om diakontjänsten till ytterligare en prästtjänst för att täcka behovet. Den är nu vakant. Vi sökte med ljus och lykta efter en tredje präst, men har nu beslutat att lösa det på annat sätt. Många församlingar i landet har liknande situation.

Högsby känns hemma

Jonathan Darte själv från den norrländska landsbygden och har vuxit upp på landet. Det gör också att han trivs väldigt bra i Högsby. Likaså hans fru Marie Darte, som även hon är präst, och deras fyra barn.
– Det har funkat otroligt bra med skolan här. Högsby känns lite som hemma, väldigt skönt att ha nära till skog och natur. Köpte faktiskt en enduromotorcykel, som enligt somliga beskrivs som ett svårtyglat monster, i höstas och det blir att jag tar en tur om helgerna när vädret tillåter. Hade ett stort motorintresse som ung och det är lite kul att komma ut på två hjul igen. Testa gränserna, säger han med ett stort leende.

Förutom motorcykeln har han ett stort intresse för musik. Mer specifikt hårdrock och metal. Kanske lite otippat vid första anblick, men faktum är att det inte var länge sedan Jonathan Darte snaggade av sitt midjelånga hår, som ständigt var uppsatt i tofs.
– Mitt intresse för den här typen av musik började faktiskt redan i högstadiet. Tilltalades mycket av rytmen, mindre av den typiska subkulturen. Lyssnade mycket på Metallica, Slayer, Meshuggah och Alice in Chains. Det fanns också många kristna alternativ till hård­ rocksband – allt är inte mörker. Lyssnade även en hel del på klassisk musik och jazz.

Musiken tilltalade honom så mycket att han flyttade hemifrån redan vid 16 års ålder för att börja på Estetiska programmet i Boden. Här var han också med i många olika bandkonstellationer, även i kyrkan. Då var det ofta akustisk gitarr och lovsång.
– Kyrkan och gudstron har varit en stor del av mitt liv ända från barnsben. Det var naturligt att vara i kyrkan om helgerna och jag började hjälpa till som konfirmandledare om somrarna, berättar han.

LAN-helg för ungdomar

Vid ungefär samma period gick han med i en datorförening som kopplade upp sig mot fast internet i en källarlokal i Boden. Vilket i sig var väldigt ovanligt och häftigt på den tiden.
– Vi spelade framför allt onlinespel, text­baserat sådant, och pratade med folk från hela världen. Kanske inte så bra för min skolgång, men jag lärde mig mycket tekniskt. Har alltid byggt mina egna datorer och pysslat en del med programmering. Var faktiskt och föreläste på en kvällsgudstjänst i Vasakyrkan i Kalmar nu i höstas, då det var en LAN-­helg för ung­ domar. Det var otroligt kul och jag har planer på att försöka hålla en liknande helg hos oss i Högsby lagom till Allhelgona.

Just barn och ungdomar är en stor, och inte minst viktig, målgrupp för Högsby pastorat. Det är här framtiden finns.
– Vi måste skifta fokus från det vi alltid gjort. Istället leva som att vi är till för alla målgrupper. Möta barn och unga på deras nivå. En LAN-­helg är ett perfekt forum för det, exempelvis. Det är i de små sammanhangen vi bygger kyrka, säger Jonathan Darte och fortsätter:

– Vårt budskap handlar om hopp, men också om sårbarhet. Att vara människa är att vara sårbar och kunna dela det med andra. Vad passar bättre än att göra det i huset av hoppet – kyrkan? Erbjuda en erfarenhet av Gud som hållit i tusentals år.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Reportaget är från vår systertidning Tilltro som ges ut av Högsby pastorat. Tidningen kommer ut i brevlådan i dag, torsdag den 30 januari.