Månadens premiärer på Saga

Februari ser ut att bli en hektisk månad för regidebuterande Moa Gammel. Först går nya LasseMaja-filmen upp den 7 februari och fredagen därpå har Breaking Surface premiär. I första filmen regisserar Moa och i den andra skådespelar hon. Två filmer som definitivt sätter färg på februari. Eller förresten…färg och färg? Breaking The Surface är en mörk film. Kall och mörk… och blöt. Två systrar vinterdyker i Nordnorge och råkar ut för ett stenras som sätter deras liv på spel. En krypande, skrämmande historia som verkligen skakar om och får biobesökaren att dra efter andan både en och två gånger.

Om jag ska lyfta någon film lite extra denna årets kortaste månad (trots skottår) så är det Min pappa Marianne. Makalöst vacker och gripande historia om att vara lite annorlunda. I och med den avslöjande titeln så förstår man ju att handlingen kretsar kring en familj och pappans dröm att få klä sig i kvinno kläder. Men det är SÅ mycket mer än det. Här är även dottern en outsider som efter ett misslyckat äventyr i storstaden återvänder till Allingsås för att omedelbart upptäcka att hennes vänner har helt andra drömmar än hon själv. Även sonen i familjen är lite eljest och bor i familjens garage samtidigt som han ständigt underhåller med slagfärdiga t-shirts och ett ständigt dokumentärfilmande med mobiltelefonen.

Rolf Lassgård gör ett enastående rollprestation som Lasse/Marianne och Hedda Stiernstedt är bedårande som dottern Hanna. Ett extra plus i kanten för nyss nämnde son som spelas av Klas Wiljergård.
Det här är ingen transvestitfilm, det här är helt enkelt en otroligt varm rulle om att ha modet att vara sig själv.

Jonas Frykman

 

BIOPREMIÄRER I FEBRUARI:

Birds Of Prey 7/2

LasseMajas Detektivbyrå 7/2

Breaking Surface 14/2

Emma 14/2

Paw Patrol: Redo, rejsa, rädda! 14/2

Sonic The Hedgehog 19/2

Min Pappa Marianne 21/2

The Call Of The Wild 21/2

The Gentlemen 26/2

The Invisible Man  28/2