Nya fritidsgården vinst för alla

Skapad av ungdomar – för ungdomar. Den nya fritidsgården i Kristineberg blir ett lyft för hela området.
– Det är en drömlokal med massor av möjligheter, säger Amal Kahat och hennes kompisar nickar instämmande.

Renoveringen av socialtjänstens gamla lokaler i Kristinebergs centrum är i full gång och till hösten öppnar Oskarshamns kommun en helt ny fritidsgård. Här kommer även det nya biblioteket att husera, som i stället för folkbibliotek blir ett skolbibliotek.
– Det känns väldigt roligt att kunna satsa på Kristineberg och särskilt på ungdomarna, säger fritidschefen Daniel Stenberg.

Satsningen innebär att båda verksamheterna flyttas helt från Kristinebergsskolan och skapar efterlängtat utrymme för fritidshem och skola.

Fritidsledare Linda Lotsengård tillsammans med Isabella Osmanova, Amal Kahat, Fatima Gulzari, Wesam Hamlawi och Ahlam Radwan från ungdomsgruppen som har varit med och påverkat utformningen av den nya fritidsgården.

– De befintliga lokalerna för fritids­gården är slitna och i stort behov av uppfräschning, samtidigt som det stora elevantalet gör skolan trångbodd. När socialtjänsten sa upp sina lokaler mitt­ emot, väcktes idén om vi skulle bygga en ny fritidsgård tillsammans med ett nytt bibliotek. Vi gjorde en liknande satsning på mötesplats i Kristdala för några år sedan och det blev väldigt lyckat, berättar Daniel Stenberg.

Viktigt för hela området

Byggnationen i Kristineberg blir en ”win­win­lösning” för alla verksamheter inom bildningsförvaltningen: skola, kultur och fritid. Byggebo äger de nya lokalerna och är därmed hyres­värd för fritidsgården/biblioteket.
– Det är förstås väldigt roligt att vi tillsammans kan skapa ett bra ställe för ungdomar att umgås på, det är viktigt för hela Kristinebergsområdet, säger vd Benoni Ingelsjö.

Det blir också ett stort utbud för ungdomarna när fritidsgården öppnar i höst. En stor cafédel är inritad som mittpunkten för lokalerna och blir därför också en naturlig mötesplats. Här finns även öppen scen, perfekt för trubadurkvällar eller andra uppträdanden.

Det blir en läs-­ och gaminghörna med datorer, ett bollrum för olika bollsporter, ett kombinerat dansrum med spegelväggar/filmvisningsrum med projektor, ett mysrum och ett pysselrum. Dessutom finns en stor öppen yta med pingisbord som kan förvandlas till discorum.
– Det kommer bli otroligt bra, vi är jätteglada för detta. Dansrummet är perfekt för vårt projekt Frysbox, som består av en killgrupp som tränar thaiboxning tillsammans och sedan diskuterar olika aktuella ämnen. I pysselrummet finns möjligheter till exempelvis att jobba med lera och gips, måla, rita och annat, säger fritidsgårdschefen Maria Norberg.

Det ungdomarna vill ha

Vilka sorts verksamheter som fritidsgården erbjuder är helt och hållet baserat på vad ungdomarna faktiskt vill ha.
– För runt ett år sedan delade vi ut enkäter på Kristinebergsskolan där ungdomarna själva fick tycka till om den nya fritidsgården. När vi sedan träffat arkitekterna har vi låtit ungdomarnas intressen styra utformningen. Att de får vara med och påverka är superviktigt för oss – det är ju ungdomarna som ska använda lokalerna, säger Daniel Stenberg.

Både ungdomarna och fritidsledarna ser fram emot flytten till den till den nya fritidsgården i Kristineberg. Främre raden: Irma Islamagic, Elma Tuzlo, Amal Kahat, Fatima Gulzari, Max Klintbom och Hani Khallouf. Bakre raden: Wesam Hamlawi, Isabella Osmanova, Ahlam Radwan, Emma Ottosson, Linda Lotsengård och Dardan Hoti.

Dessutom är en handfull ungdomar med i den så kallade ungdomsgruppen för fritidsgården och agerar som boll­plank under hela byggnationen.
– Det är kul att vi har fått vara med och påverka och att de verkligen har lyssnat på våra önskemål kring allt från öppettider till utrustning, fram­ håller Wesam Hamlawi som är en av ungdomarna i gruppen.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist