Rockar sockorna på sin egen dag

Som nyfödd beskrevs hon av sin mamma som lite mer unik än förväntat. Den 21 mars är det Judit Eveborns dag. Då uppmärksammas nämligen Internationella Downs syndromdagen och hos familjen Eveborn i Döderhult kommer både flaggan hissas och sockorna rockas.

– Att rocka sockorna är kul. Det gör vi ofta under en hel vecka. Det brukar sluta med ordentlig oreda i strumplådan. Men det gör inget, säger mamma Katrin leende och Judit nickar instämmande.

Internationella Downs syndromdagen den 21 mars är Judit Eveborns dag. För mamma och pappa, Katrin och Peter, har hon inneburit en större förståelse för allas olikheter. ”Vi brukar faktiskt säga att Judit är vårt vanligaste barn.”

Initiativet till att rocka sockorna kommer ursprungligen från USA och är ett sätt att uppmärksamma och hylla att vi alla är olika individer. Men att alla också har samma rättig­heter och värde. Under Internationella Downs syndromdagen den 21 mars rockas sockorna extra mycket. Datumet är väl valt eftersom personer med Downs syndrom i de flesta fall har tre exemplar av kromosom nummer 21.
– Dessutom har en kromosom nästan samma utseende som två upphängda sockor så det är en bra symbol för den här dagen, förklarar Katrin.

Tufft i början

När Judit föddes med Downs syndrom hade Katrin och Peter inte en aning om vad det skulle innebära. Det var en stor ovisshet kring vilka svårigheter som Judit, och även övriga familjen, skulle kunna möta i framtiden på grund av hennes olikheter. En sak var de i alla fall helt säkra på redan från början; de skulle aldrig göra någon hemligt vare sig för Judit
eller sig själva att hon hade Downs syndrom.
– Det var tufft i början. Under sina första två år kunde Judit varken göra några ljud eller forma ord. Hon började inte heller gå förrän hon hade fyllt tre år, berättar Peter.

Att möta Downs syndrom – och allt vad det innebär – med öppna ögon gav hela familjen en större förståelse för olikheter.
– Vi har lärt oss älska Downs syndrom och att verkligen värdesätta olikheter. Samtidigt har vi insett att det inte är så stor skillnad som vi först trodde. Vi brukar faktiskt säga att Judit är vårt vanligaste barn.

Jättekul i skolan

Ända sedan Judit började skolan har hon gått i vanlig klass. Ibland har hon lite extra resurs på lektionerna. Annars är det ofta klasskompisarna som fungerar som draghjälp.
– Det är jättekul i skolan. Det bästa är rasterna då vi är ute och leker. Jag gillar att klättra och gunga, berättar Judit som även har börjat att gå till och från skolan på egen hand.
– Och jag har precis lärt mig att ringa till mamma och pappa från telefonen, förklarar hon nöjt.

Den 21 mars rockar familjen Eveborn sockorna och hissar flaggan för att hylla både Judit och devisen att olika är bäst.
– Det är min dag, säger Judit glatt och får medhåll av mamma Katrin och pappa Peter.
– Det är underbart att Downs syndrom även kan bidra till att sprida vikten av att alla är lika mycket värda trots att vi är olika, konstaterar de.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA JUDIT EVEBORN
Ålder: 10 år
Familj: Mamma Katrin och pappa Peter samt storebror Edgar, 12, och lillebror Abbe, 6 år, kaninen Melker Mjuk och massor av bin
Bor: Villa i Döderhult
Gör: Går i fjärde klass på Rödsleskolan
Intressen: Leka med kompisar, skriva och kolla på surfplattan