Ett praktverk till påskbordet

Målade ägg, ris med fjädrar och tulpaner överallt. Till påsk tycker vi om att pynta och pyssla. 

I Kristdala finns en tårtkonstnär som tar det hela ett steg längre.

När Seda Sarkazian började baka tårtor för ett år sedan hade hon inte sysslat med något liknande förut. Nu är det många som imponeras av hennes vackra kreationer.

Seda bakar alla sina tårtor från grunden och gör alla dekorationer för hand.

– Det är som en hobby. Jag tycker om att skapa, men ibland har jag inte tålamodet som krävs, säger Seda.

Hennes tålamod verkar räcka långt ändå. På den vackra påsktårtan som hon bjuder undertecknad på tog bara påskharen 2–3 timmar att tillverka.

– Jag färgar all marsipan själv med karamellfärg. Men jag hade inte chokladfärg hemma till påskharen så jag gjorde en egen blandning med choklad, florsocker, smör, mjölk och marshmallows.

Trivs i Kristdala

Seda Sarkazian är född i Armenien och kom till Sverige och Kristdala för tio år sedan. Här bor hon tillsammans med sin man och deras tre pojkar, som får en trygg uppväxt i det lilla samhället.

– Det är en fin och lugn plats. Vi har fått många kompisar här, berättar Seda.

Ryktet om Sedas skicklighet har spridit sig i Kristdalabygden. Nu hjälper hon vänner och bekanta med tårtor till både födelsedagar och bröllop. En vän föreslog att Seda skulle börja jobba på konditori.

– Men jag vet inte om jag skulle klara det. Så länge det är en hobby får jag bestämma själv och göra som jag vill, säger hon och skrattar.

Handgjorda dekorationer

Påsktårtan som Seda visar upp är verkligen ett imponerande hantverk. Hela tårtan är gjord från grunden och alla dekorationer tillverkas för hand.

Påskkyckling av marsipan.

– Det finns flera olika tårtverktyg man kan använda. Men jag behöver inte så många. Och de är dessutom ganska dyra.

 

Till fyllningen går det bra att använda precis vad man själv känner för. Just den här påsktårtan innehåller vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Och den var ljuvligt god!

Vill du se mer av Sedas tårtor? Besök @sedatartor på Instagram eller Seda Tårtor på Facebook.