Välkryddad sjöfartsbok

Sedan barnsben har han varit intresserad av sjöfart i alla dess former. Något som bland annat resulterade i ­spaltkilometer av initierade artiklar under hans tid på ­Oskarshamns-Tidningen.

Boken ”Skeppsgossen tog rodret och förändrade Oskarshamn” blev något av kronan på verket på hans marina gärning. 

Absolut ett av mina roligaste projekt genom tiderna, säger författaren och journalisten Bengt Bengtsson. Som reporter och redaktionschef på ­Oskarshamns-Tidningen upplevde jag varvskriserna på nära håll. Samma sak med hamnens utveckling under flera decennier. Och hela tiden stod Herbert Westerberg i centrum. Jag hoppas att boken ger Westerberg den uppmärksamhet han förtjänar både för hamnens utveckling och för att han lade grunden till ett starkt näringsliv i Oskarshamn.

I boken ”Skeppsgossen tog rodret och förändrade Oskarshamn” serverar ­för­fattaren Bengt Bengtsson ett färgstarkt porträtt av ­hamnchefen Herbert Westerberg.

Lyckat samarbete

Det är kommunikationsbyrån ­KrePart i Oskarshamn som står bakom form­givning och produktion av den ­historiskt viktiga boken.

– Jag har fått mycket hjälp och stöd under produktionsfasen av KrePart i allmänhet och vdn Mikael Petersson i synnerhet, säger Bengt Bengtsson.

Det är inte första gången Bengtssons och Peterssons vägar har korsats. Under flera år var de arbetskamrater på ­Oskarshamns-Tidningen. Och under en handfull år var Bengt Bengtsson redaktionschef på samma tidning medan Mikael Petersson fungerade som kriminal- och sportreporter.

1991 lämnade Bengt Bengtsson tidningsvärlden för att bli regionchef för Företagarna. I samma veva sadlade Mikael Petersson om till företagare i mediebranschen.

– Samarbetet fortsatte i och med att KrePart började producera regionens medlemstidning, magazinet Företag. En tidning som verkligen låg i ­framkant.

Besöker Oskarshamn

1998 lämnade Bengtsson jobbet som regionchef för att bli informationschef på huvudkontoret i Stockholm. Sedan 2003 är han egen företagare och driver Tinnholmen Kommunikation AB.

Han är fortsatt aktiv inom Före­tagarna och är bland annat styrelseordförande för Företagarna Stockholms län.

Det händer fortfarande att familjen Bengtsson då och då besöker Oskarshamn, inte minst för att sonen Niclas bor med sin familj i kuststaden. Vid ett av dessa besök tog Bengt del av IK Oskarshamns jubileumsbok, en bok som KrePart producerat och har fått mycket beröm för.

Ett lunchmöte senare stod det klart att Mikael Petersson och Bengt Bengtsson ­återigen förenades i ett projekt.

Hög kvalitet, kostnadseffek­tivitet och glädjen att få jobba med en ­gammal kollega. Bättre kan det inte bli, säger Bengtsson.

– Jag är mycket stolt över boken och glad över att jag lät boken produceras av KrePart.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Privat