Färgstark miljösatsning

Nu ställer Byggebo om hela sin fordonspark. För några veckor sedan landade den första elbilen i Oskarshamn.
– Fler företag borde tänka på miljön i samma ­utsträckning som Byggebo, understryker bovärden
Aida Suskic, som i fortsättningen rattar en Renault Zoe.

För den miljömedvetna bovärden är det naturligtvis ett lyft att få använda en elbil i den dagliga verksamheten. Och i sina möten med såväl gamla som nya hyresgäster kommer miljöfrågorna för det mesta på tal.

– Det är viktigt att så många som möjligt inser att den här planeten inte tål hur mycket som helst, säger hon.

Själv lever hon som hon lär. Käll­sortering är viktigt liksom att använda miljövänliga medel och kemikalier. Dessutom undviker familjen att tvätta bilen på garageuppfarten.

Hållbart samhälle

Det är Byggebos intention att starkt medverka till att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle, allt med tanke på kommande generationer.

Därför var det en självklarhet för företaget att sluta upp under den centrala kampanjen ”klimatinitiativet”. Uppropets ambition är att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria och att energi­användningen ska minska med
30 procent fram till 2030.

En viktig del i miljöarbetet är att Byggebo sedan flera år är miljö­certifierat enligt ISO 14001. 

– Ambitionen är att vi ska nå klimat­initiativets mål snabbare och prestera ännu mer för miljöns bästa, säger Byggebos vd Benoni Ingelsjö.

Fler bilar på väg

Något som understryks av att fordons- och maskinparken under den närmaste framtiden ska bytas ut mot eldrivna fordon och maskiner. Aida Suskic har redan tagit sin Renault i bruk. Och inom kort ska ytterligare fyra elbilar introduceras. Totalt handlar det om en satsning på cirka fem miljoner kronor.

Designen på bilarna har också ett stort symbolvärde. Den nya grafiska profilen ska appliceras på samtliga elbilar, något som i sig genererar ett stort uppmärksamhetsvärde

– Bilarna signalerar att Byggebo är ett modernt bostadsföretag i framkant, som har insett att miljöfrågorna ska prioriteras, säger Ingelsjö.

En stor miljösatsning är också nya fjärrvärmekulvertar och uppgraderad teknik i Kristinebergsområdet. 40 ­miljoner kronor investeras för att ­skapa ett driftsäkrare, miljövänligare och kostnadseffektivare värme­system. Den första etappen, Mariebergs­området, är slutförd. 2021 ska både Lyckan och Karlsborg vara anslutna.

Text: Mikael Petersson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fler gröna åtgärder

• Fönsterputsning genomförs med ­ultrarent vatten – istället för kemikalier.

• Eldrivna handredskap används så långt det är möjligt.

• En del avverkade träd lämnas kvar i grönområden, allt för den biologiska mångfaldens skull.

• En minimering av kemiska produkter pågår kontinuerligt.

• Blomsterängar skapas runt om i ­beståndet. Bra för den biologiska mångfalden men också en fröjd för ögat.