Grön terapi i inglasad oas

– En lisa för själen!
Oavsett om det handlar om att påta i jorden och driva fram egna grönsaker eller bara njuta av en god bok och en kopp kaffe är Maria Lotsengårds växthus en oas i tillvaron.

Sommar och vinter, höst och vår. Det är mer eller mindre full fart året runt på växtligheten hos Maria Lotsengård. Kålen, ­salladen, dillen och löken som ­planterades i höstas är snart redo att flyttas ut i köksträdgården. Mangold har hon kunnat skörda och använda till sallader och liknande under hela vintern.

Odling har alltid legat Maria varmt om hjärtat. Något som i sin tur grundar sig i hennes intresse för både färg och form och att göra saker med händerna.

– Möjligheten att hela tiden kunna odla och få fram nya grönsaker är det som är så häftigt med växthus. Jag har valt att huvudsakligen bara odla sådant som är ätbart. Det är en skön känsla att kunna plocka med sig några solvarma och egenproducerade ­tomater till sommarfrukosten på bryggan. ­Likaså under vinterhalvåret då min man Anders gärna lagar maten om jag fixar råvarorna. Det är ofta tillgången på egna grönsaker som avgör vad det blir på tallriken, förklarar hon leende.

Jobba med händerna

Odling har alltid legat Maria varmt om hjärtat. Något som i sin tur grundar sig i hennes intresse för både färg och form och att göra saker med händerna.

– Dessutom gillar jag att jobba fysiskt och skita ner mig lite. Att fixa i växthuset är en bra kontrast till mitt vanliga arbete. Här finns ingen klocka, ingen dator eller något annat jobb­relaterat som pockar på uppmärk­samhet. Att så grönsaker, se dem växa och sedan skörda är nästan som terapi. Det är hälsosamt för själen.

Växthuset, som bjuder på hän­förande utsikt över Tillingefjärden och Kalmar­sund, byggdes 2006 och har sedan dess använts flitigt. Maria betonar att det framför allt är just ett växthus som ­inretts med bland annat planterings­bänk, hyllor för plantorna, dropp­bevattning och övrigt som underlättar odlingen.

– Till skillnad från många som inreder sina växthus som orangerier har jag valt att ­fokusera på att odla. Fast visst händer det ganska ofta att jag bara går hit för att njuta en stund. ­Gärna med en kopp kaffe och en bra bok. Vi tände även upp levande ljus i växthuset och hade sopplunch här på nyårsafton, berättar hon.

Enkelt och smidigt

Maria framhåller vikten av att välja storlek och form på växthuset med omsorg. Hennes eget växthus är tio kvadrat­meter och hade hon byggt det i dag hade det blivit betydligt större.

– Ett växthus kan nog aldrig bli för stort. Det finns alltid behov av ­utrymme för nya spännande ­planteringar. Nu ­väljer jag att odla många tåliga grönsaks­sorter som jag snabbt kan plantera ut i köksträd­gården. Det är även bra att ha tillgång till el och ­rinnande vatten som underlättar ­odlandet. Det ska vara enkelt och smidigt.

Som ett komplement till växthuset har Maria Lotsengård även en vackert belägen köksträdgård där hon planterar ut sina grönsaker i stora odlingslådor av plåt så fort väder och vind tillåter.

Växthusmaffian

Att odling och växthus är något som intresserar allt fler råder ingen tvekan om. Tillsammans med tre ytterligare par har Maria och hennes man bildat ”Växthusmaffian”. Ett sällskap som träffas några gånger om året för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans.

– Just detta är en viktig del. Det ska vara kul att odla. Vi har även utbyte med våra grannar och turas om att så olika grönsaker som vi sedan skiftar med varandra. För mig är växthus och odling en skön avkoppling, konstaterar Maria Lotsengård nöjt.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Maria Lotsengård

Ålder: 55 år

Familj: Make Anders och utflugna barn samt barnbarn

Bor: I Mockebo – med havet som närmsta granne

Gör: Driver konsultföretaget Anlon Resurs & Kompetens

Fritid: Odla grönsaker, resa, picnic i snipan

 

 

 

 

 

Marias sju bästa tips om att ha växthus

Titta och gå in i olika växthus innan du bestämmer dig. Utformningen och känslan är viktig.

Bygg så stort växthus som möjligt. Det kan aldrig bli för stort. Högre takhöjd ger bättre klimat.

Odla grönsaker och växter som går att ­skörda hela året. Det är roligare med­ ­kontinuitet.

Det är även bra med tåliga växter som går att plantera ut ganska tidigt för att skapa mer plats.

 Använd både större och mindre krukor och planteringslådor beroende på vad som odlas.

 Dra fram rinnande vatten och el om det är möjligt. Ju enklare det är att odla – desto roligare.

 Fixa en plats i växthuset där det är skönt att sitta och titta på växtprakten eller njuta av en kopp kaffe.