Rosfeber lindrar i sjukdomstider

Minnen från barndomen har fått Linda Högsander ­Lindqvists rosfeber att ta ordentlig fart.
– Min första erfarenhet av rosor är från min barndoms somrar på Gotland och min mormor och morfars putsade jättestora hus. Mot gaveln i söderläge stod en ’New Dawn’.
Med detta i åtanke vill trädgårdsarkitekt ­Linda Högsander Lindqvist därför gärna inspirera och tipsa alla andra om odlingsvärda rosor.

– Har man sett röda rabattrosor i någon tråkig offentlig miljö utan någon kompis i rabatten, så blir i alla fall inte jag inspirerad. Nej, rosor erbjuder så mycket mer. Det är alltid svårt att ge generella råd kring rosor eftersom de varierar så oändligt mycket från våra vilda arter som växer i ren sand till våra förädlade kulturrosor som kräver något helt annat, säger hon.

Rosen Odyssey blommar hela sommaren med regelbunden ansning.

 

Rosen är en av människans mest odlade kulturväxter och den mest ­älskade blomman. Den återkommer inom kulturen, religionen, konsten, musiken och litteraturen. Den används till mediciner och i parfymer. Alla vet vad en ros är. Och det finns rosor för i stort sett alla platser och smaker.

– Det sägs att rosor är svårodlade och får mycket sjukdomar. Och det kan vara lockande att falla för ­nyheter i plantskolan, men ibland är inte sorterna beprövade i svenskt klimat och de kan därför ha svårt att stå emot angrepp av skadesvampar och är inte alltid så härdiga som man önskar. Välj därför sorter som odlats länge i Sverige och som man vet med säkerhet, inte får så mycket sjukdomar, framhåller Linda.

Ett ord som kan vara bra att känna till är remonterande, vilket betyder att ­rosen blommar på försommaren och/­eller sommaren och återkommer senare på säsongen med en andra blomning. Det är inte alla rosor som remonterar och blommar då under kortare tid.

– Om du vill ha en ros någonstans är ett tips, att först tänka ut var du tänker placera den. Jag har en David Austin ros ’Constance Spry’ hemma hos mig som har sju år på nacken. Den växer som en buske men kan även användas som klätterros. Den har dock med tiden blivit en riktigt stor buske. Så ha det i bakhuvudet när du ­planterar. Rosor är inte jättelätta att flytta på.

Rosor i kruka går också att plantera om platsen är begränsad eller om man vill ha en doftande ros på trädäcket. Tänk dock på att plantera i en rejäl kruka bara. Ett tips är rosen ­’Odyssey’. Den är enkel i blomman och med regelbunden ansning så blommar den i stort sett hela sommaren. God doft och gillas av pollinerare.

Constance Spry.

Linda Högsander Lindqvist tipsar även om att plantera andra växter ihop med rosorna. Rosor blir ofta kala nertill. En buskros behöver ha något runt fötterna när den blommat över annars kan det bli hopplöst tråkigt. 

– En bra kombo är exempelvis olika nävor, lägre prydnadsgräs som glansäl­växing, stäppsalvia ­eller strandiris. Vill man ha något tidigblommande är kaukasisk förgätmigej en utom­ordentlig marktäckare, när de blommat över så tar rosen vid. Marktäckare gör även att jorden inte torkar ut och du får ofta mindre problem med skadedjur, ­förklarar hon.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Linda Tipsar

Rosor på pergola

Att använda rosor på pergolor och spaljéer är väldigt tacksamt. Ska du ha rosen mot en fasad så kan man ju tänka på att välja en färg på rosen som framhäver fasaden. Till exempel gult mot terrakotta, en röd ’Flammentanz’ mot vit fasad, rosa mot en ljusblå eller vita mot en grå träfasad. 

Hemma hos mig har jag rosen ’Alchymist’ på en pergola. Den är dock inte remonterande men den är ändå ett ”must have” enligt mig. Den har de mest fantastiska färgskiftningarna från ljusgult, aprikos, lax och persikofärgat, därav namnet. Tänk på att det i regel tar några år innan din ros har börjat klä in pergolan. Då är ett tips att köpa en ettårig klätterväxt som växer snabbt om man vill ha något att njuta av tills rosen hunnit etablera sig. Välj exempelvis klockranka, luktärt eller blomman för dagen som är klätterväxter som snabbt klär in en spaljé.

Tänk även på bladverket som ju också tillför något. En av mina favoritrosor är Rosa glauca, daggros som har purpurfärgade blad och senare får ovala nypon som också är ett prydnadsvärde. 

 

Öppen trädgård i rotvik

Planera din sommarblomsrabatt
16, 17, 30 och 31 maj

Sommarblommor, perenner, prydnadsgräs, tomater, luktärter

Rostema

13 och 14 juni

Perenner, sommarblommor, rosor

Planera din lökrabatt, prydnadsgrästema 12 och 13 september

Prydnadsgräs, lökväxter ovanliga sorter, perenner

Kl. 10.00-15.00 gäller vid samtliga tillfällen

För mer inspiration, följ Instagramkontot @rotvikstradgard.